Kort nieuws Economie

Aandeelhouder Van Herk vergroot belang in Crucell

Amsterdam, 24 sept. Grootaandeelhouder Van Herk Holdings heeft zijn belang in biotechnologiebedrijf Crucell vergroot. Dat bleek vanmorgen uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Crucell ontving vorige week een overnamebod van de Amerikaanse farmaciegigant Johnson & Johnson en Van Herk liet toen weten het bod „mager en te vroeg” te vinden. Van Herk heeft nu een belang van 10,02 procent in Crucell. Eerder bedroeg het belang 9,6 procent. Johnson & Johnson, dat volgens de laatste melding 17,9 procent van de aandelen Crucell in bezit heeft, is in vergevorderde onderhandelingen met Crucell over een bod van 24,75 euro per aandeel. (ANP)

Prijzen goud en zilver naar record

Londen, 24 sept. De prijzen van goud en zilver bereikten vanmorgen nieuwe hoogten. De goudprijs tikte aan het eind van de ochtend de hoogste stand ooit aan van 1298,25 dollar per troy ounce (31,1 gram). De opmars van de goudprijs volgde op commentaar van de Federal Reserve eerder deze week. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken liet doorschemeren aanvullende steunmaatregelen te overwegen om de economie vlot te trekken. Beleggers ruilden daarop de dollar in voor goud, dat gezien wordt als een veilige belegging. De zilverprijs liep op tot 21,35 dollar per ounce (28,3 gram). (Reuters, ANP)

Nederlanders bellen via internet

Houten, 24 sept. Steeds meer Nederlanders bellen met hun vaste telefoon via internet. Het aantal zogenoemde VoIP-aansluitingen is in het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 2,3 procent tot 3,77 miljoen. Dat meldde onderzoeksbureau Telecompaper vanmorgen. De kabelbedrijven zagen het aantal abonnementen op VoIP in het tweede kwartaal met 3,9 procent groeien, terwijl DSL een daling liet zien van 0,1 procent. Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2007 heeft kabel meer abonnees voor digitale telefonie dan DSL. De totale markt voor vaste telefonie groeide met zevenduizend aansluitingen tot ruim zes miljoen. (ANP)

EU akkoord met steun bank Hypo

Brussel, 24 sept. De Europese Commissie gaat akkoord met extra staatssteun voor de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate. De commissie stemde er vanmorgen mee in dat de Duitse overheid een borgstelling heeft afgegeven van maximaal 40 miljard euro om de bank overeind te houden. De bank in München was vorig jaar na een steunoperatie in handen van de overheid gekomen. (ANP)