Kort nieuws Buitenland

Voor het eerst invijf jaar vrouw in VS geëxecuteerd

greensville, 24 sept. Voor het eerst in vijf jaar is in de Verenigde Staten een vrouw geëxecuteerd. De 41-jarige Teresa Lewis kreeg vanmorgen een dodelijke injectie in de gevangenis van Greensville in de staat Virginia. Advocaten hebben tevergeefs om uitstel van executie gevraagd, vanwege haar lage IQ van 72. Lewis was veroordeeld voor het inhuren van twee mannen in 2002 voor het ombrengen van haar man en stiefzoon. Ze bood hen seks en geld in ruil voor de moord. Ze wilde op die manier een levensverzekering van enkele honderdduizenden euro’s opstrijken. Lewis, die sinds 2003 in een dodencel zit, werd ter dood veroordeeld omdat ze het initiatief tot de moord nam. De beide anderen kregen levenslang. Lewis is de twaalfde vrouw die in de VS wordt geëxecuteerd. (AFP)

Zweden: extra zetel voor rechts blok

Stockholm, 24 sept. De coalitie van centrum-rechtse partijen in Zweden heeft bij de verkiezingen van afgelopen weekeinde één zetel meer gehaald dan tot nu toe werd gedacht. Na een hertelling komt het blok onder leiding van premier Fredrik Reinfeldt uit op 173 van de 349 zetels; nog steeds onvoldoende voor een meerderheid. Het linkse blok behaalde 156 zetels. Reinfeldt zoekt voor een regering steun bij het linkse blok, als als coalitiegenoot (de Groenen) of in de vorm van gedoogsteun (sociaal-democraten). Samenwerking met de uiterst rechtse Zweden-Democraten, die met 20 zetels voor het eerst in het parlement zijn gekomen, sluit Reinfeldt uit. (AP)

Journalist weer vrij in Afghanistan

Kabul, 24 sept. Eén van de drie journalisten die deze week in Afghanistan zijn gearresteerd op verdenking van te nauwe banden met de Talibaan is vanmorgen vrijgelaten. Het gaat om Mohammad Nadir, cameraman voor al-Jazeera, die door NAVO-troepen was gearresteerd in Kandahar. NAVO-troepen in Ghazni arresteerden een verslaggever van dezelfde zender die ook voor persbureau AP werkt. Volgens de NAVO hielp hij de Talibaan bij de verspreiding van propaganda. In Kapisa pakte de Afghaanse inlichtingendienst NDS de manager van een radiostation op. Mensenrechtenorganisaties hebben fel tegen de arrestaties geprotesteerd. (AP)

Politicus Cambodja krijgt tien jaar cel

Phnom Penh, 24 sept. De Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy is gisteren in absentia veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij valse informatie zou hebben verspreid over een grensconflict met Vietnam. Rainsy, die in Parijs woont, is de grootste tegenstander van de autoritaire premier Hun Sen. Hij werd aangeklaagd toen hij de vraag opwierp of de grens met Vietnam niet te veel in Cambodja’s nadeel was getrokken. In januari kreeg hij al twee jaar cel omdat hij had deegenomen aan een protest bij de grens. Een deel van Rainsy’s achterban staat wantrouwig tegenover het buurland, terwijl Hun Sen een goede band met Hanoi onderhoudt. (AP)

Bundeswehr trekt Tornado’s terug

Door onze correspondent

Berlijn, 24 sept. De Bundeswehr, het Duitse leger, trekt per november zijn zes Tornado-jachtvliegtuigen terug uit Afghanistan. De inzet van de Tornado’s, die door de Bundeswehr voornamelijk voor verkenningsvluchten worden gebruikt, is in Duitsland altijd omstreden geweest wegens het vermeend agressieve karakter ervan. Het verkenningswerk wordt overgenomen door onbemande toestellen. De negentig militairen die bij de Tornado’s betrokken zijn, zullen worden ingezet bij de opleiding van Afghaanse soldaten en politie-eenheden.

Palestijnse visser doodgeschoten

Gaza, 24 sept. Een Palestijnse visser is vanochtend gedood door de Israëlische marine. Dat heeft de chef van de medische dienst van de Gazastrook meegedeeld. Een Israëlische militaire woordvoerder bevestigde dat een oorlogsschip het vuur had geopend op een vissersboot. De visser zou de visserijgrens hebben overschreden die Israël voor de kust van de Gazastrook heeft afgekondigd. In het kader van de Israëlische zeeblokkade van Gaza mogen Palestijnse vissers niet verder komen dan 3 zeemijl uit de kust. (AP)