Kort nieuws Binnenland

Linkse partijenbieden alternatief voor bezuinigingen

Door een onzer redacteuren

Den haag, 24 sept. D66, GroenLinks, PvdA en SP hebben een alternatief voor de aangekondigde bezuinigingen op onder andere de kinderopvang, inburgering en onderwijs. Het gaat om een pakket maatregelen van 1,3 miljard euro dat volgende week wordt ingebracht bij de financiële beschouwingen. De grootste bezuinigingen vindt de ‘oppositie’ bij defensie (400 miljoen), het schrappen van de verlaagde winstbelasting voor grote bedrijven (210 mln) en de doorwerkbonus voor werknemers boven de 60 jaar (350 mln).

Klink bekijkt dood jongen na prikken

Den Haag, 24 sept. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gevraagd onderzoek te doen naar het overlijden van een achtjarige jongen. Het kind werd in 2009 gevaccineerd tegen mazelen, en rode hond en tegen difterie, tetanus en polio. Hij overleed vier dagen later. Hiermee volgt Klink een aanbeveling van de Nationale Ombudsman op. De ouders van de jongen klaagden bij hem over het RIVM, verantwoordelijk voor uitvoering en voorlichting van het vaccinatieprogramma en het onderzoek naar bijwerkingen. (ANP)

Vader vast na dood van zijn zoon (11)

Sint Joost, 24 sept. De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een woning in het Limburgse Sint Joost het lichaam gevonden van een 11-jarige jongen. Zijn 42-jarige vader is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn zoon, maakte de politie gisteren bekend. De politie gaat uit van een misdrijf. De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet. Het gezin was voorzover de politie donderdag kon nagaan niet bekend bij politie of hulpverlening. (ANP)

Geen ontslag om slecht Nederlands

Eindhoven, 24 sept. De Eindhovense welzijnsinstelling Lumens mag een vijftigjarige gezinscoach van Turkse afkomst niet ontslaan omdat ze de Nederlandse taal onvoldoende beheerst. De kantonrechter in Eindhoven heeft geoordeeld dat Lumens had moeten zorgen voor ondersteuning toen ze op kantoor te maken kreeg met meerdere nationaliteiten waardoor beheersing van het Nederlands nodig is. (ANP)

Van Boxtel (D66) wil senator worden

Door een onzer redacteuren

rotterdam, 24 sept. Oud-minister Roger van Boxtel wil volgend jaar D66-lijsttrekker worden bij de Statenverkiezingen en vervolgens een zetel in de Eerste Kamer verwerven. Dat zei hij gisteren bij Pauw & Witteman. Van Boxtel blijft bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis. Hij was Tweede Kamerlid tussen 1994 en 1998 en tot 2002 als minister belast met grotestedenbeleid en integratie.

Strafdossiers uit trein gestolen

Door een onzer redacteuren

den haag, 24 sept. Tijdens een treinrit is een rechter van de Hoge Raad deze week bestolen van zijn tas, met daarin twee strafdossiers. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bekendgemaakt. Dinsdagavond is meteen aangifte gedaan van de diefstal. De advocaten die de strafzaken behandelen, zijn door de Hoge Raad op de hoogte gesteld.