Konono No. 1 e.a.

Konono No. 1

Congotronixbox

lp wereldmuziek *****

Congotronics hoort tot de leukste stijlen die recentelijk uit Afrika zijn komen overwaaien. Konono No. 1 met zijn donderend versterkte sanza’s (kastjes voorzien van metalen tongen die met de duimen geplukt worden), het onweerstaanbare enthousiasme van rolstoel-band Staff Benda Bilili, je mag het gerust hoogtepunten noemen op de Nederlandse podia.

Een verzameling van alle Congotronics titels is nu uitgebracht ter gelegenheid van het verschijnen van Assume Crash Position, het tweede Konono No. 1 album. Het is een feestelijk vormgegeven set van zes lp’s. Op Konono’s nieuweling, uitgesmeerd over twee schijven, blijkt het geluid verder uitvergroot. De bassen zetten de benen onherroepelijk in beweging. De andere platen doen hier nauwelijks voor onder.

Van de extra’s is vooral een single waarop Akron/Family de Kasai All Stars vakkundig in dansbare mootjes snijdt een plezierige verrassing.

René van Peer

    • René van Peer