Kip Caravans nu echt failliet

‘Wil je als Roma best vertrekken, wordt je Kip-caravan niet geleverd’, twitterde cabaretier Youp van ’t Hek gisteravond.

Kip Caravans is definitief failliet. Na een eerder faillissement in 2007 beleefde het bedrijf een doorstart met als doel het produceren van duizend caravans per jaar. Door de economische crisis, zo zegt het bedrijf, is dat niet haalbaar. Gisteren maakte de directie het faillissement bekend, waardoor alle 64 werknemers op straat komen te staan.

Carrosseriebouwer Jan Kip richtte in 1934 zijn bedrijf op. In Hoogeveen bouwde hij zijn eerste caravans en gaf die namen als Kuiken en Krielkip. De verkoop van de zelf gebouwde caravans liep goed en in 1964 verkocht Jan Kip zijn aandelen aan het Amerikaanse bedrijf Boise Cascade. Dat zorgde voor een impuls in de verkoop met als hoogtepunt een jaarproductie van 10.000 stuks in 1971, met 600 werknemers.

Vanaf 1982 specialiseerde Kip zich in de productie van technisch hoogwaardige caravans. De productie liep terug tot 1000 caravans per jaar. In 1993 sloot Kip Caravans zich aan bij het Europese H2, tegenwoordig Tirus. In 1997 ontving Kip Caravans de Innovatieprijs, maar met de productie ging het bergafwaarts. In 2007 werd het faillissement aangevraagd, maar er kwam een doorstart.

„Een zwarte bladzijde voor de Nederlandse industrie”, zegt Astrid Surstedt-Sparnaaij, voorzitter van de Kip Caravan Club (KCC). „Als bezitter van een Kip ben je gewoon heel trots op je prachtige oer-Hollandse product.” Zelf heeft ze een TRZ 420 uit 1990. „De eerste Kip met een zonnepaneel. We kregen zelfs nog subsidie van het ministerie van Economische Zaken.”

Nederland heeft de hoogste ‘caravandichtheid’ van Europa: ruim 6 procent van de huishoudens bezit een caravan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland ruim 470.000 caravans, oftewel ‘sleurhutten’ – een woord uitgevonden door Youp van ’t Hek.