Jan Bos sluit zich aan bij Italiaanse schaatsploeg

Jan Bos heeft zich aangesloten bij de Italiaanse nationale schaatsploeg, die sinds dit jaar onder leiding staat van bondscoach Gianni Romme. De 35-jarige stylist, wiens contract bij Hofmeier niet werd verlengd, trainde al enige tijd mee bij de ploeg van kopman Enrico Fabris. „De vlam brandt nog volop”, zei Bos gisteren tegen persbureau ANP over het verrassende vervolg van zijn carrière. „Ik vind het schaatsen nog steeds veel te leuk.”

Bos was de afgelopen twee jaar kopman van de Hofmeierploeg, met onder meer Gretha Smit en Beorn Nijenhuis. De routinier, die in 1998 onder coach Peter Mueller als eerste Nederlander wereldkampioen sprint werd, plaatste zich vorig seizoen op het nippertje voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Hij maakte er een vermoeide indruk en begon met een 29ste plaats op de 500 meter. Op de door de Amerikaan Shani Davis gewonnen 1.000 meter, waarop hij in 1998 en 2002 nog een zilveren medaille behaalde, eindigde Bos nu als twaalfde. Na afloop van de Spelen werd bij hem de ziekte van Pfeiffer geconstateerd.

Na het seizoen maakte Hofmeier abrupt bekend de sprintploeg op te doeken. Voor komend seizoen trok de ploeg van voormalig Jong Oranje-coach Jan van Veen jonge allrounders aan als Koen Verweij en Marrit Leenstra, beiden ex-TVM. Bos zat plotseling zonder ploeg en hield zijn conditie aanvankelijk op peil in gezamenlijke trainingen met broer en profwielrenner Theo. Bos sprak de ambitie uit om in 2012 aan de Spelen in Londen mee te doen als baanwielrenner, net als in Athene 2004.

In de zomer was er belangstelling van de nieuwe Noorse commerciële schaatsploeg CBA, rond Davis en coach Mueller. Nu vervolgt Bos zijn loopbaan in Italië, waar zijn voormalige ploeggenoot Romme als coach Maurizio Marchetto opvolgde. Bos, die nog op zoek is naar een individuele sponsor, hoopt zo zijn carrière weer nieuw leven in te blazen. „Ik merk dat ik dankzij de impulsen van die Italianen nog steeds veel leer.”