Internationaal kort

Zware gevechten in Somalische hoofdstad Mogadishu: 21 doden

Mogadishu. Zeker 21 mensen zijn gisteren gedood bij hevige gevechten tussen islamitische militanten en Somalische regeringstroepen. Bijna tachtig mensen raakten gewond. Extremistische opstandelingen hebben volgens een getuige meerdere wijken in Mogadishu aangevallen met machinegeweren en granaatwerpers. In het zuiden van de Somalische hoofdstad probeerden militairen van het regeringsleger en de Afrikaanse Unie (AU) militanten te verdrijven. Bij een aanval in de buurt van het parlement is een Oegandese vredessoldaat gedood, zo maakte een woordvoerder van de AU-troepen bekend. Twee anderen raakten gewond. De gevaarlijkste extremistische groep, Al-Shabaab, heeft de afgelopen maand de aanvallen op de zwakke regering opgevoerd. De opstandelingen hebben een „nieuwe” oorlog tegen de regering verklaard. Somalië heeft al bijna twintig jaar geen functionerende regering meer. De door het Westen gesteunde interim-regering heeft slechts controle over delen van de hoofdstad Mogadishu. (AP, Reuters)

Britse koningin geen baas over eigen geld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië kan niet op eigen houtje beslissen over haar financiën – dit jaar de 38,2 miljoen pond (ruim 41 miljoen euro) voor personeel en onderhoud van paleizen. Tot voor kort had ze de volledige zeggenschap over de besteding van het geld. Althans die indruk bestond. Maar de Britse krant The Independent onthulde gisteren dat de Labour-regering in 2006 een geheime afspraak heeft gemaakt met de koninklijke familie. Met een beroep op de wet op de openbaarheid van bestuur kreeg de krant honderden brieven, e-mails en rapporten waaruit blijkt dat inmiddels vrij nauwkeurig is vastgelegd hoe de koninklijke familie het geld mag besteden. En, nog belangrijker, als er een verschil van mening bestaat, heeft de regering het laatste woord. De regering kan zelfs beslissen dat sommige onkosten moeten worden betaald uit het familiebezit. Volgens The Independent is de strijd tussen regering en koningshuis, die begon met de onthoofding van Charles I in 1649 nadat die had geweigerd zich neer te leggen bij het primaat van het parlement, nu eindelijk beslecht.

Al-Qaeda in Afrika waarschuwt Frankrijk

Dubai. De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda waarschuwt Frankrijk om geen gewapende actie te ondernemen om vijf Franse gijzelaars te bevrijden. Dat heeft de Amerikaanse website SITE, die boodschappen van terreurorganisaties volgt, gisteren gemeld. Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb zegt verantwoordelijk te zijn voor de gijzeling vorige week van zeven buitenlanders, onder wie vijf Fransen in Niger. Al-Qaeda dreigt in het geval van een Franse interventie met vergelding tegenover de gijzelaars, zoals het in juli deed toen het een Franse hulpverlener executeerde na een mislukte bevrijdingsactie van Frankrijk en Mauretanië. (AFP)

Abchazië: een aanslag op de vicepresident

Moskou. Aleksandr Ankvab, vicepresident van de afvallige Georgische regio Abchazië, is gisteren gewond geraakt bij een mortieraanval op zijn huis. Dat hebben de Abchazische autoriteiten bekendgemaakt. Hij zou buiten levensgevaar zijn. De aanslag, die nog niet is opgeëist, onderstreept de instabiliteit in de regio. Abchazië verklaarde zich na afloop van de Russisch-Georgische oorlog in 2008 met steun van Moskou onafhankelijk. Georgië weigert die onafhankelijkheid te erkennen. De afgelopen maanden kwam het in Abchazië regelmatig tot (kleine) gewelddadigheden. De regio ligt vlakbij het Russische Sotsji, waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. (AFP)