Hirsch Ballin bezorgd over CDA

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin maakt zich zorgen over de toekomst van zijn partij . De reden hiervoor is de grote verdeeldheid binnen het CDA, juist op zo’n „belangrijk moment in de politieke geschiedenis”. Dit heeft de demissionair minister van Justitie vanochtend na de ministerraad gezegd.

Op het Binnenhof staat partij-ideoloog Hirsch Ballin bekend als uiterst kritisch over regeringssamenwerking met de PVV. Vorige maand zei hij op een congres dat het uitsluiten van moslims, het langer en zwaarder straffen, de grenzen sluiten voor arbeidsmigranten en het afkeren van de Europese Unie aspecten zijn die niet verenigbaar zijn met de christelijk-sociale politiek. De minister houdt nu zijn mening voorlopig echter voor zich, zoals hij heeft beloofd aan CDA-fractievoorzitter en onderhandelaar Maxime Verhagen. Op het CDA-congres, waar de leden zich kunnen uitspreken over het onderhandelingsresultaat, zal de katholieke Hirsch Ballin zijn standpunt pas bekendmaken, kondigde hij aan. Vorige maand heeft hij bij partijvoorzitter Henk Bleker spreektijd aangevraagd. Hij zal het woord voeren als „CDA-lid uit Tilburg”, want Hirsch Ballin staat niet op de kandidatenlijst.

Vanochtend zijn de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV weer bijeengekomen. Het Centraal Planbureau zou inmiddels diverse plannen van VVD, CDA en PVV hebben doorberekend. Of de partijen volgende week al een regeer- en gedoogakkoord kunnen presenteren is nog onduidelijk. Bronnen in Den Haag spreken elkaar tegen over de voortgang. Het CDA houdt nog steeds rekening dat zaterdag 2 of 9 oktober het congres wordt gehouden waarin de leden zich over het regeerakkoord mogen uitspreken. Dat het 9 oktober wordt lijkt waarschijnlijker. Het CDA verwacht zo’n 3.000 leden.

Over het opleggen van minimumstraffen, een wens van de PVV, hebben de onderhandelaars overeenstemming bereikt. Volgens ingewijden in Den Haag zijn de drie partijen het eens geworden over minimumstraffen voor recidivisten van zware delicten. Wanneer iemand twee keer of vaker een zwaar delict pleegt, krijgt hij een minimumstraf opgelegd. Onduidelijk is waar de grens voor ‘zwaar delict’ wordt getrokken. In het oorspronkelijke initiatiefwetsvoorstel van de PVV moet de rechter ook een fietsendief tot een minimumstraf veroordelen. Dat ging CDA en VVD te ver.

Vijftien actieve CDA’ers met een islamitische achtergrond hebben een brandbrief aan partijvoorzitter Bleker gestuurd. Zij stellen dat de voorgenomen samenwerking met de PVV de relatie met hun eigen raads- of Statenfractie en met hun achterban onder druk zet.