Geen fraude, wel is van alles mis bij INHolland

Bij de opleiding media & entertainment management (MEM) van de hogeschool INHolland Haarlem is sprake geweest van „onregelmatigheden” bij een afstudeertraject voor trage studenten.

Dat staat in het gisteren verschenen rapport van de commissie die onder voorzitterschap van oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers onderzoek deed naar de speciale behandeling van langstudeerders bij de opleiding. Veel ruimte, weinig rekenschap, heet het rapport.

De commissie noemt de situatie bij de hogeschool „fraudegevoelig”. Bovendien heeft de opleiding „de schijn tegen” als het gaat om de vraag of de alternatieve examenopdrachten streng genoeg zijn beoordeeld. Voor daadwerkelijk frauduleus handelen is echter geen bewijs gevonden.

INHolland stelde de commissie in nadat verschillende media afgelopen juli berichtten dat studenten op onrechtmatige wijze aan een diploma zouden zijn geholpen. Studieachterstanden zouden zijn kwijtgescholden en na het schrijven van een eenvoudig werkstuk zouden studenten steevast een zeven als eindcijfer hebben gekregen. INHolland zou zo illegaal rijkssubsidie hebben binnengehaald, die wordt betaald voor elk uitgereikt diploma.

Leers concludeert dat er geen bewijs bestaat dat docenten onder druk zijn gezet om studenten voldoendes te geven. Ook speelde het binnenhalen van een diplomabonus geen rol voor medewerkers die het alternatieve afstudeertraject hadden opgezet.

Ook zonder kwade opzet is hoe dan ook veel misgegaan bij de opleiding MEM, concludeert de commissie. Docenten tekenden voor schoolwerk dat ze niet gezien hadden. Er zijn aanwijzingen dat er „soepel is omgesprongen met de beoordeling van de vervangende opdrachten”. Bewijs daarvoor is moeilijk te leveren, omdat documenten die daarop betrekking hebben „niet bewaard zijn gebleven”.

Lees het gehele rapport van Leers via nrcnext.nl/links