Een echt feestje

Toen man vorig jaar veertig werd, besloten wij dat te vieren met een écht feestje. Dus geen getut met gehuurde partytafels en werkstudentes die je jas aannemen. Niet zo’n mutsige partij waarop iedereen met een glaasje chardonnay in de hand staat te converseren over hun tuinontwerp en hun nieuwe au pair. Nee, een echt koel feest. Met chips, live muziek en kratten lauw bier. Het werd hoog tijd, vonden we, dat de boel weer eens ouderwets uit de hand liep.

En ja, het werd een mooie avond. Er werd muziek gemaakt, slap geouwehoerd en zelfs even, voorzichtig, gedanst. Maar toen sloeg de klok één uur en was de betovering verbroken. Binnen vijf minuten was de kamer vrijwel leeg. ‘Morgen weer naar judo/hockey, moet om half acht op het veld staan, je weet hoe het is.’

Met een klein groepje die hards bleven we over en hebben we ons tegoed gedaan aan de grote pan Tom Kha Kai – Thaise kippensoep – die klaar stond om om vier uur ’s nachts, als oppepper, mee rond te gaan.

En terwijl we daarna de rotzooi opruimden, vroegen man en ik ons wanhopig af of we ooit nog een feest gaan meemaken waar de politie om half vijf komt vragen of de muziek uit mag.

6 limoenbladeren

sap van 1,5 limoen

2 eetlepels vissaus (nam plah)

2 theelepels suiker

1/2 liter kippenbouillon

2 rode peper

1 bos Thaise basilicum

6 stengels citroengras

3 knoflooktenen

1 blik kokosmelk

2 à 3 ons kousenband

300 gram kipfilet

4 lente-uitjes

koriander (ter garnering)

3 plakjes laos (ongeveer ter grootte van een tien cent muntstuk)

1 bakje kastanjechampignons

Bereid alles goed voor; maak de champignons schoon, ontpit de pepers en snij ze fijn, haal de blaadjes van de basilicum, snij het citroengras, de kipfilet en de kousenband in stukjes en hak de knoflook, de lente-uitjes, de laos en de koriander fijn.

Zet alles klaar in bakjes. Bak het citroengras en de limoenbladeren op hoog vuur, in arachide- of zonnebloemolie. Doe de kip erbij, de pepers, de lente-uitjes en de laos en roerbak dit even kort. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe.

Laat de soep 5 minuten pruttelen en proef dan goed. Geen van de vier sterke smaken – de scherpte van de peper, het zout van de vissaus, het zuur van het limoensap en het zoet van de suiker mag overheersen.

Voeg een of meerdere ingrediënten toe, tot alles in balans is. Garneer met een plukje koriander.

Janneke is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster, amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand