Economie kort

Werkgelegenheid in Nederland daalt minder sterk

Den Haag. In het tweede kwartaal van 2010 waren er in Nederland 63.000 banen minder dan in het tweede kwartaal van 2009. Dat is een daling van 0,8 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde. In het eerste kwartaal was de afname van de werkgelegenheid forser. Toen verdwenen er 156.000 banen, wat neerkomt op een daling van 2 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Vooral de werkgelegenheid in het bedrijfsleven drukte het afgelopen kwartaal het banencijfer. Daar verdwenen 136.000 banen. De sterke groei van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening maakte veel goed. Daar groeide het aantal banen met 73.000. Het grootste deel is toe te schrijven aan de zorgsector. (ANP)

Caravanbedrijf Kip Nederland failliet

Hoogeveen. Caravanleverancier Kip Nederland uit Hoogeveen gaat faillissement aanvragen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het bedrijf ziet geen andere uitweg nu het een nieuwe financiering van de onderneming niet rond heeft kunnen krijgen. Daarnaast is de markt voor caravans al langere tijd slecht. Het bedrijf is vernoemd naar Jan Kip uit Hoogeveen, die in 1947 een caravan voor eigen gebruik bouwde en er vervolgens zijn beroep van maakte. In 2007 was het bedrijf ook al korte tijd failliet als gevolg van de ondergang van het Belgische moederbedrijf Tirus Group. (ANP)

Chemieconcern DSM breidt uit in Azië

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Chemieconcern DSM wil de komende jaren fors investeren in Azië. In China en India opent het bedrijf nieuwe onderzoekscentra. Doel is de winstgevendheid de komende jaren te verdubbelen. De winst moet groeien tot 1,4 à 1,6 miljard euro per jaar. De onderneming heeft deze doelstellingen gisteren gepubliceerd. De omzet in snelgroeiende economieën (China, Rusland, India en Brazilië) moet over vijf jaar zijn gestegen van 30 procent tot 50 procent van de totale omzet. In China streeft DSM naar een verdubbeling van de omzet tot ruim 3 miljard dollar per jaar. Om dit te realiseren investeert DSM voor een bedrag van 1 miljard dollar. Voor de versterking van zijn regionale activiteiten gaat DSM de hoofdkantoren van verscheidene onderdelen – onder meer Anti-Infectives en Engineering Plastics – verplaatsen naar Azië.

Kroes: lagere mobiele tarieven buitenland

Brussel. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil dat de telecombedrijven de kosten voor mobiel bellen en internetten binnen de EU verlagen. Tijdens een bijeenkomst in Brussel zinspeelde ze gisteren op maatregelen als de bedrijven niet meewerken. Kroes wijt de te hoge bedragen die de consument nu betalen aan een gebrek aan concurrentie op de telecommarkt. Ze wil dat de tarieven voor mobiel verkeer met het buitenland dicht in de buurt komen te liggen van die in het binnenland. (ANP)

De Friesland gaat fuseren met Achmea

Door een onzer redacteuren

Leeuwarden. Zorgverzekeraar De Friesland gaat per 1 januari fuseren met Achmea. Dat is gisteren bekendgemaakt. De Friese zorgverzekeraar krijgt een aparte zorgdivisie binnen Achmea en behoudt ten minste vijf jaar zijn autonomie. De Friesland houdt gedurende die periode zijn eigen ledenraad, raad van bestuur en raad van commissarissen. In de zorgdivisie van De Friesland wordt ook zorgverzekeraar FBTO (onderdeel van Achmea) ondergebracht.