Dagje cel na verbranden Koran

Het ziet er een beetje knullig uit en een van hen stak bijna zijn eigen vingers in brand, maar het schokkerige filmpje waarop zes Britse jongens naar eigen zeggen de Koran verbranden, heeft hen gisteren wel een dagje cel gekost. Ze werden nog dezelfde dag op borgtocht vrijgelaten maar moeten halverwege november voor de rechter verschijnen wegens racistische haatzaaierij. Ze riskeren mogelijk zeven jaar cel.

De zes jonge mannen uit het Noord-Engelse Gateshead bekenden tegenover de politie wel dat ze op 11 september twee Korans hadden verbrand. Maar met de verspreiding van het filmpje, dat is te zien op YouTube, zeggen ze niets te maken te hebben.

De zes, die zich volgens de tabloid Daily Mail Engelse nationalisten noemen, gaven op 11 september gehoor aan de oproep van de Amerikaanse dominee Terry Jones om mee te doen aan ‘verbrand een Koran’-dag. Nadat daar veel commotie was over ontstaan, zag de dominee van een piepkleine evangelische kerk uit de VS zelf weer af van zijn plan.

De jongens zeiden te handelen uit frustratie omdat er aparte wetten zijn voor moslims en „witte Engelse mannen”.

Op de film zijn de mannen onherkenbaar, omdat ze theedoeken voor hun gezicht hebben gebonden. Bij het verbranden en vertrappelen van boeken, waarvan ze beweren dat het Korans zijn, roept een van hen: „Dit is voor de jongens in Afghanistan. 11 september, internationale verbrand een Koran Dag, voor alle slachtoffers van 9/11.” En ook: „Dit is hoe we de dingen doen in Gateshead.”

Film van de verbranding op nrc.nl/buitenland