Crocodiles

Sleep Forever (Fat Possum)

cd rock ****

Sinds Lenny Kaye zijn Nuggets-compilatie met obscure sixties-undergroundhits samenstelde, weten liefhebbers dat de beste Amerikaanse rockmuziek uit galmende garages, vochtige kelders en schemerige achterkamers komt.

De vervormde, psychedelische sound van bands als The Seeds en The Electric Prunes blijft een inspiratie, met Crocodiles uit San Diego als laatste en meest bevlogen exponent. Hun zompige moerasrock is gevat in een enorme dosis galm, die teksten doet vervagen en gitaren laat klinken als kettingzagen in een windtunnel.

Na het in cultkringen geprezen debuut Summer Of Hate werd sterproducer James Ford van Arctic Monkeys en Florence & the Machine in de arm genomen. Het zelfgekozen amateurisme van Crocodiles op Sleep Forever werd door hem enigszins strak getrokken, maar de bedwelmende kwaliteit van hun vochtige-keldersound werd geen geweld aangedaan. ‘Girl in black’ klinkt als The Jesus & Mary Chain trippend op peyote in de Nevadawoestijn, terwijl de lieflijke belletjes in ‘Hearts of love’ niets weg kunnen nemen van de onderhuidse dreiging die uit deze onheilspellende rockherrie spreekt.

Alleen voor liefhebbers, maar die boren dan wel een goudmijn aan.

JAN VOLLAARD