boekberichten

Roman Grunberg origineel bewerkt voor de iPhone

In Groot-Brittannië en Amerika gebeurt het al vaker, maar Nijgh & Van Ditmar heeft nu ook een Nederlandse bestsellerauteur wiens boek voor de iPhone is bewerkt: Arnon Grunbergs nieuwe roman Huid en haar. Een primeur is het niet, realiseert de uitgeverij zich, maar ze beweren een ‘informatieve, gebruiksvriendelijke én grappige app’ te hebben gemaakt zoals die ‘nog niet eerder voor een auteur’ werd gemaakt. Over de inhoud geeft men niet veel prijs: enkele hoofdstukken, nieuws, achtergrondinformatie en een bestelmogelijkheid om het boek op de dag van verschijning, 28 oktober, in papieren vorm thuisbezorgd te krijgen.

Arbeiderspers koopt nieuwe Houellebecq

De Arbeiderspers heeft toch nog de rechten verworven van La carte et le territoire, de nieuwe roman van Michel Houellebecq. Eerder was er twijfel gerezen over de Nederlandse vertaling, omdat de Franse uitgever Flammarion een te hoge vraagprijs vroeg. Binnen drie weken werden er in Frankrijk 200.000 exemplaren verkocht. De vertaling, door Martin de Haan, verschijnt vóór de zomer van 2011.

Schrijvers failliete uitgeverij samen

Enkele auteurs van de failliete uitgeverij Elmar hebben zich verenigd onder de noemer ‘Schrijvers halen verhaal’ en een website opgezet, zo bericht Boekblad. Uitgeverij Elmar, waar vooral reisverhalen en -gidsen en non-fictie werd uitgegeven, werd op 14 september failliet verklaard. De schrijvers willen hun vorderingen verhalen bij instanties die tegoeden van Elmar beheren, zoals het Centraal Boekhuis, de curator en grootaandeelhouder De Slegte.

Verslag van de vorderingen op: www.schrijvershalenverhaal.nl

Verhaal sturen? Dan eerst abonnee worden

De redactie van het literaire tijdschrift Tirade wil alleen nog inzendingen beoordelen van abonnees of van mensen die een nummer kopen. Inzenders krijgen vanaf nu de volgende standaardreactie: ‘Hartelijk dank voor het toesturen van kopij. Wij ontvangen steeds meer ongevraagde bijdragen. Inmiddels vragen we ons af of de stijging van het aantal inzendingen evenredig oploopt met de daling van het aantal nummers dat we verkopen. [...] Omdat we willen zorgen dat Tirade meer gelezen wordt, [...] verzoeken we u om via onze website, www.tirade.nu, het laatst verschenen nummer te bestellen of het ons te melden wanneer u abonnee bent.’

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl