Bedrijfsmodel van corporate broking staat onder druk

Het bod van BHP op Potash zaait twijfel over het bedrijfsmodel van het zogenoemde ‘corporate broking’. Geen van de zakenbanken die het mijnbouwconcern normaliter adviseren heeft een mandaat ten aanzien van het vijandige bod op ‘s werelds grootste meststoffenproducent. Bank of America (BofA) Merrill Lynch kon niet van de partij zijn doordat het al een adviserende rol vervult bij Potash. Citigroup werd voorbijgestreefd door JPMorgan en hoopt nu op een vergoeding als adviseur van Sinochem, de meest waarschijnlijke spelbreker bij de voorgenomen deal.

‘Corporate broking’ komt uitsluitend voor bij Britse zakenbanken. Het is gebruikelijk dat bedrijven op z’n minst één zakenbank inzetten als ‘interface’ met de aandeelhouders. De meerderheid van de grote beursgenoteerde bedrijven heeft twee zakenbanken waarmee ze gevoelige zaken bespreken als fusies en overnames en financieringsplannen. Die zakenbanken krijgen daar meestal niet eens een vergoeding voor – maar er wordt verwacht dat ze als eerste aan de beurt zullen komen als er een lucratieve opdracht voorbij komt.

Het is makkelijk te begrijpen waarom BHP BofA Merrill Lynch niet als adviseur heeft benoemd. Merrill heeft nauwe banden met Potash, en bij vijandige overnames voelen adviseurs met een belangenconflict zich vaker verplicht jegens het doelwit. Maar Citigroup zal het niet fijn vinden te zijn gepasseerd. De bank verkreeg haar mandaat als adviseur van BHP in 2007 door haar balans op het spel te zetten ter financiering van het mislukte bod van dat concern op Rio Tinto.

Dat BHP slechts één van de grote zakenbanken in de arm heeft genomen voor zo’n grote deal kan ongebruikelijk lijken. Maar BHP heeft de gewoonte er slechts één te kiezen – zoals dat het geval was bij het bod op Rio, toen de enige grote bank die een adviesmandaat kreeg Goldman Sachs was (dat nu Potash adviseert).

Het is niet duidelijk hoezeer BHP zijn adviseurs zal missen of hoe schadelijk het is dat ze voor de vijand werken. Maar zijn daden zijn niet alleen een verontrustende ontwikkeling voor de zakenbanken van BHP, maar voor alle banken die in de bedrijfstak hebben geïnvesteerd in de hoop daar uiteindelijk lucratieve vergoedingen aan over te zullen houden.

Vertaling Menno Grootveld

voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Una Galani