Wetenschap kort

Vaginale gel werkt toch niet tegen aidsbesmetting

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Een vaginale gel beschermt vrouwen niet tegen besmetting met aids. Dat concluderen de onderzoekers die zo’n gel (PRO 2000) uitprobeerden bij ruim 9.300 seksueel actieve vrouwen in Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda en Zambia. Of ze nu de actieve gel of een placebogel gebruikten, na een jaar waren ongeveer 45 op iedere 1.000 vrouwen met hiv besmet geraakt. Het onderzoeksverslag is deze week gepubliceerd door het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Uit de conclusies blijkt dat de vaginale gel als hiv-beschermer kansloos is. Van één eerder onderzoek werden de resultaten afgelopen zomer juichend ontvangen op een grote internationale aids-conferentie, maar in vervolgonderzoeken met dat middel zijn dus geen duidelijke resultaten vastgesteld.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Het bericht Vaginale gel werkt toch niet tegen aidsbesmetting (23 september, pagina 24) eindigt met: „in vervolgonderzoeken met dat middel zijn dus geen duidelijke resultaten vastgesteld”. Die vervolgonderzoeken gebeuren echter met een ander virusdodend middel dan waarover deze week teleurstellende resultaten werden gerapporteerd. Die onderzoeken zijn bovendien nog niet afgerond. Het werkzame middel wordt vooral in de vorm van een preventieve pil onderzocht en niet als vaginale gel.

Geur van ovulatie maakt man macho

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Jonge mannen ruiken (waarschijnlijk onbewust) wanneer een vrouw in haar vruchtbare periode is en gaan zich daar dan naar gedragen. Ze denken sneller aan seks, imiteren vaker de houding van de vrouw tegenover hen en nemen meer risico’s in een kaartspelletje (ze denken vermoedelijk dat vrouwen dat stoer vinden). Dat blijkt uit onderzoek van psychologen uit Florida, die enkele tientallen mannelijke studenten aan een T-shirt lieten ruiken waarin een vrouwelijke student – al dan niet in haar vruchtbare periode – drie nachten geslapen had. Het onderzoek verschijnt binnenkort in Journal of Personality and Social Psychology.

Chileens fossiel van reuzenvogel

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Een uitgestorven zeevogel die 5 tot 10 miljoen jaar geleden leefde in het noorden van Chili had pseudotanden in zijn bek en een spanwijdte van 5,20 meter. De grootste spanwijdte van moderne vogels ligt rond 3,5 meter (albatros). De Duitse paleontoloog Gerald Mayr beschrijft het fossiel van deze vogel, Pelagornis chilensis, in het Journal of Vertebrate Paleontology. Mayr denkt dat Pelagornis de op tanden lijkende puntjes in zijn bek gebruikte om glibberige vissen te vangen. Het fossiel is voor 70 procent compleet.