VN-raad: entering ernstige schending

Israëlische commando’s hebben zich 31 mei schuldig gemaakt aan een „ernstige schending van de mensenrechten” bij het enteren van een hulpkonvooi voor de Gazastrook. Dat heeft een onderzoekscommissie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gisteren in Genève geconcludeerd. Volgens de commissie is de zeeblokkade van de Gazastrook illegaal wegens de humanitaire crisis in het gebied en werd bij de aanval op het konvooi „onaanvaardbaar bruut” geweld gebruikt. Bij de entering werden negen Turken gedood.

Volgens Israël is het rapport „vooringenomen”, „zoals de organisatie die het heeft geproduceerd”. Hamas, dat de Gazastrook controleert, prees het rapport.

Van de commissie maakten voormalig internationaal rechter Karl Hudson-Phillips (Trinidad en Tobago), voormalig internationaal aanklager Desmond de Silva (Groot-Brittannië) en de Maleisische vrouwenrechtenactivist Mary Shanthi Dairiam deel uit. Israël, dat niets moet hebben van de Mensenrechtenraad, had meteen gezegd niet met hen te willen samenwerken. Het werkt wél samen met een andere VN-commissie, van de Nieuw-Zeelandse oud-premier Geoffrey Palmer en de Colombiaanse ex-president Alvaro Uribe. Deze zal naar verwachting volgende maand rapport uitbrengen.

Israël kondigde de blokkade af na de gevangenneming door Hamas van de militair Gilad Shalit. Het verscherpte de blokkade toen Hamas in 2007 de alleenmacht greep. Onder internationale druk versoepelde Israël de blokkade na het incident. (AFP, AP)

Rapport hulpkonvooi op bit.ly/flotillareport