Toptalent Phinney weg bij ploeg van Armstrong

Het Amerikaanse toptalent Taylor Phinney verlaat de wielerploeg RadioShack van eigenaar Lance Armstrong. De tweevoudig wereldkampioen achtervolging op de baan tekent een meerjarig contract bij het Amerikaanse BMC, van manager Jim Ochowicz en kopman Cadel Evans. „Zij konden me meer zekerheid bieden dan RadioShack, waar ik maar één jaar kon tekenen”, zegt Phinney op de website www.cycling.com.

Het vertrek van Phinney (20) is opnieuw een tegenslag voor Armstrong. Tegen de zevenvoudig Tourwinnaar, die in juli zijn afscheid aankondigde, loopt in de VS een strafrechtelijk onderzoek wegens vermeende dopingpraktijken. Aanklager Jeff Novitzky verklaarde vorige week dat hij verdachte dopingstalen van de Amerikaan uit 1999 opnieuw wil onderzoeken. De Amerikaanse krant The New York Times berichtte onlangs dat twee oud-ploeggenoten van Armstrong hebben getuigd dat ze bij hun toenmalige ploeg US Postal onder druk zijn gezet om dope te gebruiken.

Phinney kwam de afgelopen twee jaar uit voor de opleidingsploeg van Armstrong en won dit jaar onder meer vier van de zeven ritten in Olympia’s Tour. Onlangs stapte hij over naar de profs en leek voorbestemd om het nieuwe boegbeeld van RadioShack te worden. Afgelopen weekeinde werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Sinds hij onderhandelde met BMC hoorde Phinney niets meer van Armstrong. „Ik heb geprobeerd te bellen, te mailen en te sms’en. En ik weet zeker dat Lance in mijn situatie hetzelfde zou hebben gedaan.”