Tom Waits is Zorro in de ogen van Corbijn

Hij kan zweven als Batman, schieten met een waterpistool op een tractor, jagen op koeien en, natuurlijk: hij is Zorro. Het was een nogal onopvallende lancering, maar gisteren werden voor het eerst een aantal foto’s getoond uit het fotoboek Waits/Corbijn Photographs 1977-2010 dat eind van dit jaar zal verschijnen. Geprojecteerd in de foyer van de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens de eerste try-out van Richard III, was de beroemde Amerikaanse zanger te zien in allerlei opvallende poses. Terwijl hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat, in een bewerking van Shakespeare door theatergroep Orkater met liedjes van Tom Waits, luidkeels nummers als Little Man en All the World is Green ten gehore bracht, konden liefhebbers in de pauze naar beelden van Waits kijken die, met een Zorromasker op, als een geitje in de lucht springt of, met een snaardrum over een verlaten spoor sluipt.

Al dertig jaar werken Corbijn en Waits samen. Hun samenwerking leverde zoveel materiaal op dat beide artiesten besloten het geheel in boekvorm te gieten. Met, inmiddels een jaar vertraging, komt eind dit jaar Waits/Corbijn Photographs 1977-2010 uit, een boek van 220 pagina’s met zo’n 200 foto’s van Corbijn en 48 pagina’s tekst en beeld van Waits zelf.

Wat opvalt aan de foto’s van Corbijn, een mengeling van knallende zwart-wit portretten en kleuropnames, is dat Waits en Corbijn overduidelijk veel lol hadden gedurende hun sessies: alsof twee jongens op het platteland een beetje aan het dollen zijn. Waits lijkt een gewillig object voor de lens van Corbijn, tegelijkertijd zie je de Amerikaanse zanger ook precies zoals hij zichzelf graag presenteert: als een vage vogel met duivelse trekjes. Toch is uiteindelijk een simpel portret van Waits, gezeten aan een oude houten tafel, leunend tegen een muur, het meest indrukwekkend. Het is alsof je kijkt naar een foto van de Amerikaanse documentairefotograaf Walker Evans, alleen is het geen arme Southener uit de jaren dertig van de vorige eeuw die je aanstaart, maar een van de meest getalenteerde sloebers op aarde: Tom Waits.

Rosan Hollak

Waits/Corbijn Photographs 1977-2010 verschijnt eind dit jaar bij Schirmer/Mosel

    • Rosan Hollak