Test Dell Streak: smartphone met tabletpretenties

Dell-Streak_Entertainment-SHet tablet-pc virus slaat toe. Was het tot nu toe de Apple iPad wat de klok sloeg, de alternatieven komen eraan. De eerste tablet-achtige van naam is de Dell Streak, sinds vorige week te koop in Nederland. Het is een gadget met een scherm van 5 inch (ruim 12 cm) doorsnede, draaiend op het Google Android besturingssysteem. De marketingafdeling van Dell noemt dit een mobile internet device maar een gewone sterveling zou zeggen dat het hier gaat om een uit de kluiten gewassen smartphone. Je kunt er immers mee bellen, met deze Streak. En met een beetje moeite steek je dit slanke apparaat ook nog in de binnenzak of broekzak.

Eigenwijs scherm

Dell heeft iets eigenwijs uitgehaald met het beginscherm zodat je de Streak alleen in liggende positie kunt gebruiken. Als om te bewijzen dat dit geen reuzetelefoon is. Maar dat is het wel. Andere software kan wel ‘kantelen’, zodat je de Streak als een normale telefoon kunt vasthouden - wees wel beducht op verbaasde blikken van voorbijgangers: zo’n zwarte plak metaal van 15 bij 8 centimeter valt op. De Streak is ideaal voor families en studenten, vindt Dell. Het is in ieder geval een een degelijk apparaat, robuust (220 gram) met afgeronde hoeken en een speciaal soort ‘gorilla’- glas dat tegen een stootje lijkt te kunnen. Een gadget die je makkelijk los in je tas of rugzak gooit en op een volle accu een dag meegaat.

Navigatie en video

Maar het blijft een rare maat, deze 5 inch Streak. Vergeleken bij de 10 inch iPad steekt ie iel af. Als e-reader is de schermgrootte niet zo geschikt maar als browser kan ie er mee door. Ook als navigatiesysteem (met Google Maps Navigation en optionele carkit) of luxe videospeler slaat deze gadget geen slecht figuur. Gewone smartphones als de Samsung Galaxy S (4 inch) of HTC Desire HD (4,3 inch) doen dat echter ook prima. Die zijn bovendien lichter en hebben een nieuwere versie van Android.  Deze Streak voegt weinig aan het genre toe, behalve een klein beetje meer schermoppervlak.

keyboard-streakJPGOndanks de extra ruimte op het scherm is het virtuele keyboard geen succes. Probeer niet te lang op de Streak te typen: de toetsen zijn te klein en de woordsuggesties die in beeld springen leiden de aandacht af. Er zijn wel andere keyboard-varianten te downloaden, meldt Dell later.  Er lijken in de huidige versie nog wel softwarefoutjes in het keyboardontwerp te zitten (zie foto rechts).

Dell belooft andere tabletversies met grotere maten: een 7 inch-variant is net deze week aangekondigd maar zal nog niet op korte termijn in de winkels liggen. Toch lijkt zo’n grootte kansrijker om het van de Apple iPad te winnen. Het Koreaanse Samsung introduceert in oktober bijvoorbeeld de Galaxy Tab: 7 inch scherm en met een veel nieuwere versie van Android dan Dells huidige reuzetelefoon-annex-kaboutertablet.

Tussen wal en schip

Valt de Streak tussen wal en schip? De tabletmarkt is nog te pril om te voorspellen hoe consumenten reageren. Misschien staan er wel horden gebruikers te wachten op deze kruisbestuiving. Maar dan we moeten het nog even hebben over de prijs. De Streak kost namelijk 599 euro zonder telefooncontract. Dat is te veel om te kunnen concurreren met de iPad, laat staan met normale Android smartphones.  Als je toch een tweejarig telefooncontract neemt, betaal je minder dan honderd euro voor de Streak. Maar of dit vervolgens twee jaar lang de tablet-pc van je dromen zal zijn, is de vraag.

specificaties Dell Streak:
5 inch tablet met multitouch scherm (800×480 pixels), Android 1.6, 1 Ghz processor, 2 GB ruimte voor applicaties, 8 GB geheugen (uitbreidbaarheid met geheugenkaartje) Camera achter: 5 megapixel. Met de camera aan de voorzijde kun je videobellen. GPS, 3G, wifi, accu 1530 mAh. 220 gram, 15,3 x 8 x 1 cm.

    • Marc Hijink