Sport kort

Cruijff is bereid om hervormingen door te voeren bij Ajax

AMSTERDAM. Johan Cruijff is nog steeds bereid bij Ajax actief mee te werken om de club te hervormen. Dat heeft de voormalig sterspeler en trainer van Ajax gisteren op de open dag van de Cruyff Foundation gezegd. In zijn column in De Telegraaf van maandag gaf Cruijff de leiding van Ajax er flink van langs. „Maar als Ajax dat wil, kunnen ze altijd bij me aankloppen. Dat moet dan niet zo gaan als de vorige keer. Halve maatregelen nemen heeft namelijk geen zin”, verwijst hij naar gebeurtenissen van twee jaar geleden. Cruijff wilde toen de jeugdopleiding hervormen, maar werd door toenmalig coach Marco van Basten teruggefloten. Volgens Cruijff zijn er mensen bereid om samen met hem iets in gang te zetten. „Er zijn genoeg echte Ajacieden die dat samen met mij willen doen. Als ze gevraagd worden, zullen ze zeker komen. Zij zien de gevaren ook, als dit zo doorgaat.” (ANP)

Eredivisieclubs door in KNVB-beker

Rijswijk. Ajax had gisteren weinig moeite om de vierde ronde van het toernooi van de KNVB-beker te bereiken. Aiax won thuis eenvoudig met 5-0 van MVV. PSV won voor eigen publiek met 3-0 van Sparta Rotterdam. Koevermans opende tegen zijn oude club al vroeg in de wedstrijd de score. Door treffers van Stef Nijland en Koevermans liep PSV in de slotfase nog uit. FC Twente, FC Utrecht en AZ hadden meer moeite. Twente nam pas laat afstand van amateurclub Capelle. Bij rust stonde het nog 1-1, de eindstand was 4-1. AZ dacht aan een gemakkelijke zege toen het na ruim een half uur via Johann Berg Gudmundsson en Jonathas op een 2-0-voorsprong stond bij FC Den Bosch. Al snel was het echter weer gelijk door twee treffers van John Verhoek. Jonathas bezorgde de Alkmaarders na rust alsnog zege. FC Utrecht had tegen De Graafschap zelfs strafschoppen nodig. Feyenoord-Roda JC was nog in verlenging toen deze krant naar de drukker moest. (ANP)

Bouma in voorlopige selectie Oranje

ZEIST. Wilfred Bouma maakt deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de duels in de EK-kwalificatie tegen Moldavië (8 oktober) en Zweden (12 oktober). De linksbenige verdediger van PSV speelde op 17 juni 2008 voor het laatst voor Oranje, op het EK in 2008 tegen Roemenië. De 32-jarige Bouma debuteerde op 2 september 2000 tijdens een thuiswedstrijd tegen Ierland voor het Nederlands elftal. De 35-voudig international kwam de afgelopen twee seizoenen wegens aanhoudend blessureleed niet in actie. Bondscoach Van Marwijk is sinds het afscheid van Giovanni van Bronckhorst op zoek naar een linksbenige verdediger. Hij nam ook Vurnon Anita en Erik Pieters op in zijn voorlopige selectie. (ANP)