Seks in het alledaagse

Seks door Merel de Groot. Gezien 21/9 Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 10/10. Inl. theaterbellevue.nl. ****

Seks is iedere middag anders. De lunchvoorstelling van Merel de Groot bestaat uit een reeks van vijftien delen. Wie er over wil oordelen moet een paar keer terugkomen naar het Amsterdamse theater Bellevue. Dit is dus een voorlopige recensie.

Merel de Groot maakt theater dat dicht tegen de beeldende kunst aanligt: het zijn performances in installaties. Ze won in 2008 de Ton Lutz prijs voor haar overrompelende examenvoorstelling Tot de wereld. Daarna maakte ze in Groningen het minder gelukte Woordenwoordenwoorden, met een kudde schapen. Ook haar derde is niet zo goed als haar debuut, maar biedt wel een intrigerende vorm met bijzondere beelden.

Seks is vrij leeg en straalt een weldadige rust uit. Bovenal scheppen De Groot en haar vormgever Ank Daamen een aangename ruimte met boeiende mensen waar je best een uurtje naar wil kijken.

Het publiek zit verspreid over de ruimte op houten kistjes op een blankhouten vloer. De jassen gaan aan hangertjes die de lucht in gaan. Rondom hen voeren vier acteurs zwijgend handelingen uit: twee mannen zetten buizen, stokken en takken rechtop. Een mooi meisje, Ank Daamen, gaat op haar hoofd tegen een muur staan. Een man gaat naast haar staan, ook op zijn hoofd. De broek gaat omhoog, de jurk ook. Ontkleden en kuis bedekken; alles net even ander omdat het andersom gebeurt.

Seks wordt hier symbolisch en onnadrukkelijk suggestief uitgebeeld: hoe er seks zit in alledaagse handelingen. Meer rechtstreeks erotisch geladen is de scène waarin Daamen, gekleed in een blauwe onderbroek, een spermakleurig vierkant op de grond schildert terwijl ze er zelf in ligt, tot de verf van haar borsten druipt. (Wordt vervolgd)

    • Wilfred Takken