Rijksten weer rijker

De superrijken van Amerika zijn dit jaar nog rijker geworden. Het totale vermogen van de 400 rijkste Amerikanen op de jaarlijkse ranglijst van zakenblad Forbes is gestegen van 1.270 miljard dollar tot 1.370 miljard dollar (ruim 1.000 miljard euro).

Aanvoerder van de lijst is Microsoft-oprichter Bill Gates met een persoonlijk vermogen van 54 miljard dollar. Hij moet de Mexicaan Carlos Slim voor zich laten als rijkste man op aarde, maar Gates is wel de meest vrijgevige rijkaard ter wereld. Door de jaren heen heeft Gates 28 miljard dollar aan goede doelen gegeven, meldt Forbes. Ondanks zijn vrijgevigheid was Gates voor het zeventiende jaar op rij de rijkste inwoner van de Verenigde Staten.

Nummer twee op de Forbes-lijst is net als vorig jaar de bridgepartner van Gates, bestuursvoorzitter Warren Buffett van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Hij wist zijn vermogen met 5 miljard dollar te verhogen en heeft nu 45 miljard dollar. Buffett heeft zijn medemultimiljonairs op de Forbes-lijst opgeroepen om de helft van hun vermogen weg te geven.

Ook hoog op de lijst staan de broers Charles en David Koch, fervente tegenstanders van president Barack Obama en zijn Democratische partij.

De jongste multimiljonairs op de lijst zijn Facebook-oprichters Mark Zuckerberg en Dustin Moskovitz, beide 26 . Zuckerberg heeft een vermogen van 6,9 miljard dollar, Moskovitz blijft steken op 1,4 miljard dollar. Voor vrouwen die de man van hun leven zoeken is Forbes zo vriendelijk om de echtelijke status te vermelden: beiden zijn vrijgezel.