Promotie onderhandelaars N-Korea

In Noord-Korea hebben drie functionarissen, die eerder betrokken waren bij internationale onderhandelingen over het nucleaire programma van het land, een hogere positie gekregen. Volgens waarnemers valt daaruit af te leiden dat het stalinistische regime aanstuurt op hervatting van het zogeheten zeslandenoverleg over nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland.

De benoemingen, vandaag onverwacht bekend gemaakt door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA, lopen vooruit op het ‘historische’ congres van de leidende arbeiderspartij dat volgende week in hoofdstad Pyongyang begint. Op dat congres worden belangrijke wijzigingen in het leiderschap van Noord-Korea verwacht. Dictator Kim Jong-il zou zijn jongste zoon Kim Jong-un naar voren schuiven als toekomstige opvolger.

De eerste vice-minister van Buitenlandse Zaken, Kang Sok-ju is bevorderd tot vice-premier en krijgt daarmee een belangrijkere rol in de buitenlandse politiek. Kang onderhandelde in 1994 over een raamakkoord met de Verenigde Staten over ontmanteling van de kernreactoren in Noord-Korea, in ruil voor economische hulp.

Twee toponderhandelaars over nucleaire kwesties – Kim Kye-gwan en Ri Yong-ho – zijn benoemd tot vice-minister van Buitenlandse Zaken.

Noord-Korea stapte vorig jaar uit het overleg over nucleaire ontwapening na de internationale veroordeling van de lancering van een lange-afstandsraket. De veroordeling ging gepaard met verscherping van sancties door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

In 2005 bereikten de zes landen, die bij het ontwapeningsoverleg zijn betrokken – de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en de twee Korea’s – een nieuw akkoord over de denuclearisering van het schiereiland. De overeenkomst uit 1994 werd door Noord-Korea ontbonden, nadat de Verenigde Staten in 2002 het land hadden beschuldigd van geheime verrijking van uranium. (AP, BBC)