Pril dansfestival boeit

Amsterdamdans, Gezien: 20 en 22/9, Amsterdam. Tournee Viewture t/m 30/10. Inl: dansgroepamsterdam.nl.

Op de eerste, voorzichtige editie van het nieuwe festival Amsterdamdans presenteerden de dansgroepen van Amsterdam zich voor het eerst als eenheid; om de dans beter te profileren en om nieuw publiek te bereiken. Daarnaast zal de angst voor subsidiekorting het nodige hebben gedaan voor deze roerende saamhorigheid. Het idee voor het festival komt van Sophie Lambo, voormalig zakelijk directeur van Dansgroep Amsterdam.

Deze groep treedt dan ook op als voortrekker. In twee programma’s presenteert de groep de nieuwe garde: korte solo’s en duetten in SoloDuet en twee langere stukken in het programma Viewture dat op tournee gaat.

Het indrukwekkendste stuk, Trip en masse van collectief White Horse (Chris Leuenberger, Lea Martini en Julia Jadkowski), is een bewerking van een trio uit 2008. Het trage, repetitieve beeldenbombardement van mensen in extreme toestanden wint, door uitbreiding van de cast naar negen dansers, enorm aan kracht. Met gebalde vuisten, om hulp smekende armen, handen die naar het hoofd of denkbeeldige verwondingen grijpen, schetsen zij overwinningsroes, gewelddadig verzet, doodsnood, paniek.

In de onverbiddelijke opeenvolging van marspassen en sprongen schakelt de stemming traploos van de extase van een stadionpubliek naar de verbetenheid van een protestdemonstratie of de gruwelen van de oorlog. Tijdens deze uitputtingsslag kijken negen vertrokken grimassen de de zaal in, met wijd opengesperde monden waaruit de speekseldraden druipen. Trip en masse is onontkoombaar danstheater dat het midden houdt tussen een stomp in de maag en een bedwelmende trance.

    • Francine van der Wiel