Potash naar rechter om bod van BHP

De Canadese producent van kunstmest Potash Corporation zoekt zijn toevlucht tot juridische middelen om het vijandige bod van 29 miljard euro van de Brits-Australische mijnreus BHP Billiton af te houden.

Bij de rechtbank in Chicago diende Potash een klacht in waarin BHP Billiton ervan beschuldigd wordt de koers van de kunstmestproducent kunstmatig te hebben beïnvloed. De Brits-Australische mijngigant zou jarenlang de schijn hebben gewekt zelf met de ontginning van kali, een felbegeerde ingrediënt voor meststoffen, in de Canadese prairieprovincie Saskatchewan te beginnen en op die manier de markt te overspoelen met kali, waardoor de prijzen zouden dalen. Zo werd de indruk gewekt dat BHP „de 800-pound gorilla” was die met Potash zou concurreren, aldus het Canadese bedrijf, en dit heeft de koers gedrukt.

Het vijandige bod dat BHP Billiton afgelopen maand bekendmaakte, bedraagt 130 dollar per aandeel en is een fors stuk lager dan de piek van 239 dollar die Potash in 2008 bereikte. Toen was er een mondiale grondstoffenhausse. Het aandeel van Potash, dat een vijfde van de kalimarkt beheerst, noteert op dit ogenblik 146 dollar. Volgens de kunstmestproducent heeft BHP de waarde van het bedrijf doelbewust doen krimpen om een aantrekkelijke overname te doen.

De bestuurstop van het Brits-Australische mijnconcern liet gisteren weten dat de juridische claim van Potash „geen steek houdt” en dat het zich „hevig zou verzetten”. Analisten gaan ervan uit dat de Canadese kunstmestproducent met de rechtszaak tijd probeert te winnen om een alliantiepartner – een zogeheten „witte ridder” – te vinden waarmee de aanval van BHP kan worden afgeslagen. Het bestuur van Potash vindt het bod te laag.

Gisteren schreef het persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen dat het Chinese chemiebedrijf Sinochem een mogelijk tegenbod voorbereidt op de Canadese meststoffenproducent. Het staatsbedrijf Sinochem zou Deutsche Bank en Citigroup hebben ingehuurd om dat te onderzoeken. Beide banken weigerden dit bericht te bevestigen. Ook Sinochem gaf geen commentaar.

Eerder deze week werd bekend dat BHP meer informatie moet leveren aan de Canadese mededingingsautoriteiten voor zijn vijandig bod op Potash, dat een jaaromzet van 3,0 miljard euro draait en ruim 4.800 mensen tewerkstelt. Als gevolg daarvan is de biedingstermijn met een maand verlengd tot 18 november.