Portugal plaatst twee staatsleningen

Portugal is er gisteren in geslaagd voor 750 miljoen euro aan obligaties in de markt te zetten. Het land betaalde daarvoor echter een rente die opnieuw hoger lag dan bij eerder veilingen: een teken dat marktpartijen twijfels blijven houden over de kredietwaardigheid van Portugal.

Het land staat al enige tijd onder druk van de financiële markten, evenals Ierland. Er wordt getwijfeld aan de financiële huishouding van beide landen en beleggers vrezen dat ze een beroep moeten doen op het Europese Stabiliteitsfonds.

Lissabon gaf gisteren onder meer 300 miljoen euro aan tienjarige obligaties uit. Kopers kregen hiervoor een rendement van 6,24 procent. Dit is een opslag van 1,3 procentpunt ten opzichte van de laatste veiling van tienjarige obligaties, vorige maand, en het hoogste renteniveau sinds de invoering van de girale euro, in 1999.

Over de 450 miljoen aan vierjarige obligaties die de Portugese overheid gisteren uitgaf, betaalde ze 4,69 procent rente. Dit is bijna 1 procentpunt meer dan bij een vergelijkbare veiling, afgelopen juli.

De vraag naar de obligaties was niettemin relatief groot. Analisten verklaarden dit uit het hoge rendement dat beleggers nu kunnen krijgen, gecombineerd met de relatieve zekerheid dat de Europese Centrale Bank bereid is staatsobligaties op te kopen van landen in de eurozone.

Het Portugese kredietagentschap haalde gisteren een truc uit. Doel van de veiling was om tussen de 750 miljoen en 1 miljard euro op te halen. Door het minimumbedrag te incasseren werd de veiling in hogere mate overschreven. Portugal kon zich deze handigheid veroorloven: na de veiling gisteren heeft het land 91 procent van zijn financieringsbehoefte voor 2010 gedekt.