Paus moet excuses aanbieden om laster

In de krant van vrijdag 17 september staat in een kort berichtje dat de paus kritisch is over het misbruikschandaal. Helaas hebben jullie een veel belangrijker bericht gemist. De BBC meldt namelijk dat de paus atheïsme vergelijkt met nazi’s. Vertaald: „Zelfs in ons leven kunnen we ons herinneren hoe Groot-Brittannië ten strijde trok tegen de nazitirannie die God uit de samenleving wilde verbannen en onze gezamenlijke menselijkheid ontkende, met name de Joden, die niet in staat geacht werden te leven. Als we terugkijken op de harde lessen van het atheïstisch extremisme van de 20ste eeuw, laat ons dan niet vergeten dat het weren van God, religie en deugd uit ons publieke leven uiteindelijk leidt tot een beperkte blik van de mensheid en de maatschappij en derhalve een nauwe blik van een mens en zijn bestemming.”

Het is toch godgeklaagd dat juist de paus, vertegenwoordiger van een instituut dat het tot in de Tweede Wereldoorlog niet al te best ophad met Joden, atheïsten hierover aanvalt. Helaas heeft u dit bericht gemist, maar ik wil via deze weg toch graag mijn afschuw uitspreken over zulke geschiedsvervalsing. Bij dezen wil ik ook van de overheid verlangen dat ze aandringen op publieke excuses voor deze walgelijke laster.

Sjoerd Hardeman

Amsterdam

    • Sjoerd Hardeman