'P5+1' wil weer praten met Iran

De zes grote mogendheden hebben gisteren Iran voorgesteld de onderhandelingen te hervatten over zijn omstreden nucleaire programma. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, reageerde in eerste instantie positief.

Ook president Ahmadinejad heeft eerder al gezegd de onderhandelingen te willen hervatten. Maar het is lang niet zeker dat Iran en de zogeheten P5+1, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland) en Duitsland, inderdaad op korte termijn weer gaan praten. Het Iraanse leiderschap spreekt vaak niet uit één mond over de gevoelige nucleaire kwestie en in laatste instantie neemt opperste leider Ali Khamenei de beslissing.

Iran bevroor in juni de contacten in reactie op de afkondiging van nieuwe economische sancties door de Veiligheidsraad. Wel liet het toen weten na de zomer weer te willen praten. Inmiddels zijn in Iran de sancties, met name bilaterale Amerikaanse en Europese maatregelen, gaan bijten.

De 5+1, die Iran verdenken van een geheim kernwapenprogramma, lieten gisteren na besprekingen in New York weten „snel” de nucleaire controverse te willen oplossen. „Ons doel blijft een alomvattende oplossing voor de lange termijn, die het internationale vertrouwen kan herstellen in de uitsluitend vreedzame aard van het Iraanse nucleaire programma.” Iran ontkent aan een atoomwapen te werken.

De Russische president Medvedev verbood tegelijk de levering van S-300 luchtdoelraketten aan Iran onder verwijzing naar de VN-sacties van juni. Het contract werd al in 2007 ondertekend, maar Israël en de Verenigde Staten maakten er bezwaar tegen en de levering werd steeds wegens „technische problemen” opgeschort. Met de S-300 zou Iran zijn nucleaire installaties effectief kunnen verdedigen tegen een eventuele Israëlische of Amerikaanse aanval. (AFP, Reuters)