Omstreden stierenspel beschermd

De Catalanen zijn niet van plan hun stieren helemaal met rust te laten. Nadat het Catalaanse parlement eind juli het stierengevecht had verboden, besloot het gisteren andere ‘feesten’ met stieren juist te beschermen. Het gaat om de correbous: dorpsfeesten waarbij stieren los of aan touwen door de straten worden gejaagd, ondertussen uitgedaagd door omstanders.

De stier overleeft het gebeuren, wat een belangrijk verschil is met het klassieke stierengevecht (corrida) met dodelijke afloop. Onder dierenactivisten zijn de correbous niettemin omstreden. Zij hebben vooral kritiek op de variant waarbij de dieren brandende fakkels op hun hoorns gebonden krijgen (bou embolat). De dorpsfeesten zijn in Catalonië populair in het gebied rond de Ebro-delta.

Het verbod op de corrida kwam tot stand via een wetgevend burgerinitiatief van dierenactivisten. Zij maakten er deze zomer geen geheim van dat de correbous nu hun volgende doelwit vormden. Maar dezelfde parlementariërs die in juli met het corridaverbod instemden, stemden gisteren in meerderheid voor een voorstel om de correbous ‘te pantseren’ tegen een mogelijk verbod.

Dat de correbous – als Catalaanse traditie – deze bescherming krijgen, werd door liefhebbers van de corrida hypocriet genoemd. Zij legden het uit als bewijs dat het corridaverbod uit regionale motieven voortkwam. Politici zouden niet begaan zijn met het welzijn van de dieren maar zich met een verbod op de ‘fiesta nacional’ hebben willen afzetten tegen de rest van Spanje.

Meer over de correbous op het weblog: nrc.nl/madrid