NAVO wil weer Uruzganmissie

Zodra er in Den Haag een nieuw kabinet zit, zal de NAVO contact opnemen over de militaire bijdrage die Nederland kan leveren aan de internationale troepenmacht in Afghanistan. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, zei dit gisteren in een vraaggesprek met de NOS. Hiermee is opnieuw de druk op Nederland om terug te keren naar Afghanistan opgevoerd. Twee weken geleden deed de hoogste Amerikaanse generaal, David Petraeus, al een soortgelijk beroep op Nederland. In de kabinetsformatie hebben de onderhandelaars van VVD en CDA inmiddels afgesproken dat verzoeken om het sturen van politietrainers zullen worden onderzocht. Het zou gaan om 50 trainers die moeten worden begeleid door een veelvoud aan militairen om hen te beschermen, mogelijk opnieuw in Uruzgan. (NRC)