Kort nieuws voorpagina

Kwart stijging peil van de zee door lager grondwater

Rotterdam, 23 sept. De onttrekking van grondwater voor de landbouw, industrie en drinkwatervoorziening leidt jaarlijks tot een zeespiegelstijging van 0,8 millimeter. Dat is een kwart van de huidige zeespiegelstijging van 3,1 millimeter per jaar. Pagina 8

Maastrichtse wethouder stapt op

Maastricht, 23 sept. De Maastrichtse wethouder Luc Winants stapt op na kritiek van de gemeenteraad. Winants brak een belofte door het MVV-stadion te kopen zonder dat de voetbalclub schuldenvrij was. Pagina 2

Hulp studenten onreglementair

Den Haag, 23 sept. Bij de opleiding media & entertainment management van de hogeschool INHolland Haarlem is sprake geweest van onregelmatigheden om trage studenten alsnog te laten afstuderen. Dat concludeert een onderzoekscommissie. Pagina 3

Veel misbruik in jeugdzorg gemeld

Den Haag, 23 sept. Binnen twee maanden zijn er ruim honderd meldingen van seksueel misbruik gedaan van kinderen die, vanaf 1945 tot nu, door de overheid in een jeugdinrichting of een pleeggezin zijn geplaatst. Dat zegt oud-procureur-generaal Rieke Samson. Pagina 2

Speekseltest voor drugs komt eraan

Rotterdam, 23 sept. De politie krijgt de bevoegdheid om speekseltests af te nemen bij automobilisten die mogelijk onder invloed van drugs zijn, zo blijkt uit een wetsvoorstel. Een test moet drugsgebruik aantonen. Pagina 3

Kersjesprijs voor strijkkwartet

Amsterdam, 23 sept. De Kersjesprijs 2010, een bedrag van 50.000 euro, is toegekend aan de vier vrouwen die samen het EnAccord Strijkkwartet vormen. Pagina 9

DSM opent centra onderzoek in Azië

Rotterdam, 23 sept. Chemieconcern DSM opent de komende jaren nieuwe onderzoekscentra in China en India. Daarmee hoopt het bedrijf de winstgevendheid te verdubbelen. Pagina 13

‘Entering ging fout’

Genève, 23 sept. Israëlische commando’s hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige schending van de mensenrechten bij het enteren van een hulpkonvooi voor de Gazastrook. Dat zegt een onderzoekscommissie van de VN-mensenrechtenraad. Pagina 4