Kort nieuws Buitenland

Rusland: Polen moet Tsjetsjeen uitleveren

Moskou, 23 sept. Rusland heeft gisteren Polen formeel verzocht om de uitlevering van de voormalige Tsjetsjeense rebellenleider Achmed Zakajev. Die werd vorige week gearresteerd en korte tijd vastgehouden in Warschau, waar hij een congres over Tsjetsjenië bijwoonde. Tegen hem was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Rusland verdenkt hem van terrorisme. Een Poolse rechtbank bepaalde later echter dat Zakajev moest worden vrijgelaten, in afwachting van een besluit over zijn uitlevering. Maar Polen kon dat besluit pas nemen nadat Rusland formeel om uitlevering had gevraagd. Zakajev vertrok na de uitspraak naar Groot-Brittannië, waar hij sinds 2003 woont. Als Polen het verzoek inwilligt en Zakajev terugkeert, wordt hij per direct uitgeleverd. (Reuters)

Al-Qaeda in Afrika waarschuwt Parijs

Dubai, 23 sept. De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda waarschuwt Frankrijk geen gewapende actie te ondernemen om vijf Franse gijzelaars te bevrijden. Dat heeft de Amerikaanse website SITE, die boodschappen van terreurorganisaties volgt, vandaag gemeld. Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb zegt verantwoordelijk te zijn voor de gijzeling vorige week van zeven buitenlanders in Niger. De organisatie dreigt in het geval van een gewapende Franse interventie met vergelding tegenover de gijzelaars, zoals het in juli deed toen het een Franse hulpverlener executeerde na een mislukte bevrijdingsactie van Frankrijk en Mauretanië. (AFP)

Veertien lijken in rivier in Burundi

Bujumbura, 23 sept. In Burundi groeit de vrees voor hervatting van gewelddadigheden tussen rebellen en de regering nadat de afgelopen week ten minste veertien lijken zijn ontdekt in een rivier. Sommige lichamen zijn verminkt met machetes. De lijken zijn aangetroffen in een gebied ten westen van de hoofdstad Bujumbura dat een bolwerk was van rebellen. In Burundi woedde tussen 1993 en 2006 een burgeroorlog waarbij naar schatting 300.000 doden vielen. De spanningen lopen weer op sinds de oppositie, die deels voortkomt uit voormalige rebellengroepen, de verkiezingen afgelopen zomer boycotte. President Nkurunziza, zelf een oud-rebellenleider, werd herkozen. (AFP)

Zes jaar cel voor Iraanse activist

Teheran, 23 sept. Een Iraanse rechtbank heeft een prominente mensenrechtenactivist, Emad Baghi, tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat heeft de hervormingsgezinde krant Sharq gisteren gemeld. Baghi is veroordeeld wegens „het verspreiden van propaganda” tegen het regime en wegens „plannen om de nationale veiligheid schade toe te brengen”. Baghi (48), die campagne voert voor de rechten van gevangenen en tegen de doodstraf, heeft sinds 2000 bijna voortdurend gevangen gezeten op dit soort beschuldigingen. (AP)

Politie, Palestijnen slaags in Jeruzalem

Jeruzalem, 23 sept. Bij botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie zijn gisteren in Silwan in bezet Oost-Jeruzalem ongeveer twintig gewonden gevallen. Acht Palestijnen werden gearresteerd. De botsingen volgden op het doodschieten van een Palestijn door een bewaker van joodse kolonisten in Silwan. Deze werd volgens een politiewoordvoerder in de vroege ochtend in zijn auto met stenen bekogeld. De bewaker is na verhoor vrijgelaten. (AFP)

Abchazië: aanslag op vicepresident

Moskou, 23 sept. Aleksandr Ankvab, vicepresident van de afvallige Georgische regio Abchazië, is vanmorgen gewond geraakt bij een mortieraanval op zijn huis. Dat hebben de Abchazische autoriteiten bekendgemaakt. Ankvab zou buiten levensgevaar zijn. De aanslag, die nog niet is opgeëist, onderstreept de aanhoudende instabiliteit in de regio. Abchazië verklaarde zich na afloop van de Russisch-Georgische oorlog in 2008 met steun van Moskou onafhankelijk. Georgië weigert die onafhankelijkheid te erkennen. De afgelopen maanden kwam het in Abchazië regelmatig tot (kleine) gewelddadigheden. De regio ligt vlakbij het Russische Sotsji, waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. (AFP)