Kort nieuws Binnenland

Onderzoek naar kosten bij ‘gratis’ schoolboek

Den Haag, 23 sept. De Inspectie van het Onderwijs stelt een onderzoek in op 219 scholen waar afspraken over het gratis verstrekken van schoolboeken niet nageleefd zouden worden. Dat heeft ze gisteren bekendgemaakt. De scholen staan op een zwarte lijst die de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft samengesteld. De VOO heeft over de scholen veel klachten gekregen van ouders. Die werden bijvoorbeeld verplicht een borgsom of verzendkosten te betalen om de schoolboeken te krijgen, aldus een woordvoerder van de onderwijsorganisatie. Volgens een woordvoerder van de inspectie mogen leerlingen niet verplicht worden te betalen voor ontvangst van gratis schoolboeken. (ANP)

Meer slachtoffers zedenzaak R’dam

Rotterdam, 23 sept. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft nog drie mogelijke vrouwelijke slachtoffers opgespoord in verband met een zedenmisdrijf tegen een 12-jarig meisje uit Nijmegen. Dat meldde de politie vandaag. Twee Rotterdammers zijn deze week aangehouden in verband met de zaak. Rechercheonderzoek heeft inmiddels tien verdachten opgeleverd. Het meisje was in juli weggelopen en in Rotterdam in diverse woningen door meerdere mannen misbruikt. Begin augustus hield de politie de eerste verdachte aan, een 25-jarige Rotterdammer, die tevens verdachte is in een ander zedenmisdrijf, tegen een 15-jarig meisje uit Capelle aan den IJssel. (ANP)

Compensatie voor Q-koorts bekeken

Den Haag, 23 sept. Demissionair minister Verburg (LNV, CDA) gaat met landbouworganisatie LTO nog een keer kijken naar de mogelijkheden voor compensatie van veehouders die zijn getroffen door de Q-koorts. Verburg beloofde dat vandaag na aandringen van met name ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer. Deze twee partijen willen een betere financiële regeling voor getroffen veehouders. Ze stellen dat de regering het nodig vindt om voor sommige dieren een levenslang fokverbod in te stellen wegens volksgezondheidsrisico’s, maar dat de rekening wordt neergelegd bij een kleine groep ondernemers. (ANP)

Meisjes Veendam, R’dam gevonden

Rotterdam, 23 sept. Een 7-jarige meisje uit Rotterdam, dat sinds dinsdag vermist werd, is terecht. Ze werd gistermiddag ongedeerd aangetroffen in de woning van haar oma in Pernis, zo maakte de politie bekend. De oma en een ander familielid zijn aangehouden. De moeder van het meisje werd al eerder opgepakt. Het meisje verliet dinsdagmiddag haar klas en werd twee uur later door haar vader als vermist opgegeven. Ook twee tieners (15) uit Veendam, die sinds zaterdag werden vermist, zijn terecht. Het duo werd gistermiddag ontdekt in Scheveningen. Waarom ze ervandoor zijn gegaan is nog niet bekend. (ANP)

Partner verdachte voor babylijkjes vrij

Geleen, 23 sept. De 51-jarige partner van de 41-jarige Geleense die hoofdverdachte is in de zaak waarbij drie babylijkjes zijn gevonden, is gisteren vrijgelaten. Tegen de man bestaat nog wel een verdenking, maar die is volgens justitie niet ernstig genoeg om hem voor te geleiden aan de rechter-commissaris. De vrouw zit sinds eind augustus vast op verdenking van moord op de baby’s. Hun lijkjes werden in de tuin en garage van het stel aangetroffen. (ANP)

Hennepbos ontdekt bij kamp

Klundert, 23 sept. De politie heeft bij een controle in een woonwagenkamp in Klundert (NoordBrabant) vanochtend een hennepbos ontdekt. Op drie velden van samen zo’n 7.000 vierkante meter staan volgens de politie enkele duizenden hennepbomen die tot 2,5 meter groot zijn. Vier mensen zijn aangehouden. Volgens de politie levert een hennepboom tot dertig keer de hoeveelheid van een hennepplant op. (ANP)