Ken uw klant

Toen ik een tijd geleden een feestje gaf, maakte ik de fatale fout om om elf uur rond te gaan met een schaal zelfgemaakte blini’s met zalm. Nou. Die gingen erin als koek. De buurman stapelde er, terwijl hij opschepte over zijn nieuwe Volvo, vijf op elkaar en schoof die in een keer, hoppetee, naar binnen. Binnen twee minuten waren alle zeventig boekweitpannenkoekjes verdwenen.

Wie de catering gaat verzorgen voor een partij dient zich een helder beeld te vormen van zijn of haar doelgroep. Ken uw klant. Waar hebben zij behoefte aan. Mensen die op een feestje het ene glas na het andere naar binnen slaan, hebben vooral behoefte aan demping. Hoe die eruitziet of smaakt doet er niet zoveel toe. Dergelijke klanten moet je een zak chips of een leverworst toewerpen en geen met bloed, zweet en tranen gebakken en met dure wilde zalm belegde blini’s.

Kinderen: ook een heldere doelgroep. Wil ik die van mij een feestdag bezorgen dan moet ik niet gaan staan sloven op een ingewikkelde notentaart, maar gewoon een stapel slagroomsoezen op tafel zetten. Werkelijk populair maak ik me als ik de chocoladefontein uit de kast trek. Een geweldige apparaat waarin je een liter gesmolten chocola giet, die via een ingenieus systeem omhoog wordt gepompt en vervolgens over meerdere verdiepinkjes naar beneden gutst. Als ik de schaal lange vingers, frambozen en marshmallows neerzet om in de chocolade te dopen, zegt zoon steevast: „O mamma, jij kan echt zó goed koken”.

En als ikzelf de doelgroep ben en ik mezelf eens echt een groot plezier wil doen, dán maak ik dus blini’s.

15 gram verse gist

1 theelepel fijne witte suiker

1,75 dl lauw water

140 gram boekweitmeel

1 theelepel zout

1 ei gesplitst

1,75 dl melk

zure room

Los de verse gist op in 1,75 dl lauw water, doe er een schepje suiker bij en zet het weg tot het begint te schuimen.

Doe zout en boekweitmeel in een kom en roer het door elkaar. Splits een ei, doe de dooier en het gistmengsel bij het meel en klop – met een garde of een mixer – totdat u een mooi dik beslag heeft. Dek dit af met een theedoek en laat het een uur of twee rijzen. Mix er de melk en een eetlepel zure room door.

Klop het eiwit schuimig en luchtig en spatel ook dit door het beslag. Bak van dit mengsel kleine pannenkoekjes met een doorsnee van ongeveer tien centimeter.

Er zijn speciale blini-pannen te koop, maar in een ordinaire koekenpan lukt het ook. Doe er wat zure room op en een plakje wilde zalm of een lepel zalmeitjes.

En trek er een fles champagne bij open. Het is tenslotte feest.

Janneke is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster, amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand