Internationaal kort

VN: Israël schond internationaal recht bij actie Gaza-konvooi

GENèVe. Israël heeft het internationaal recht geschonden bij de gewelddadige entering van een zes schepen tellend hulpkonvooi op weg naar de Gazastrook. Dat zegt een door de Verenigde Naties benoemde commissie die onderzoek doet naar de Israëlische actie in mei. De VN-commissie zegt dat de zeeblokkade van de Gazastrook „illegaal” was vanwege de humanitaire crisis in het Palestijnse territorium. Volgens de experts was de entering van het konvooi „disproportioneel”. Acht Turkse activisten en een Turkse Amerikaan kwamen om het leven bij de Israëlische actie. Israël zegt dat de militairen handelden uit zelfverdediging. Israël weigerde mee te werken met het onderzoek van de VN-Mensenrechtenraad, omdat die die bevooroordeeld zou zijn. In plaat daarvan werkt het land mee met een ander VN-onderzoek naar de entering van het konvooi. (AP)

Kremlin: toch geen raketten voor Iran

Moskou. De Russische regering heeft de verkoop van luchtverdedigingsraketten aan Iran afgeblazen, drie maanden na nieuwe sancties van de Verenigde Naties tegen de Islamitische Republiek. De verkoop zat al jaren in de pijplijn, maar president Medvedev heeft nu een decreet uitgevaardigd dat de verkoop verbiedt. Eerder zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken nog dat de verkoop niet zou worden beïnvloed door de sancties. Rusland en Israël ruzieden de afgelopen jaren over de geplande verkoop van Russische S-300 luchtverdedigingsraketten aan Iran. De raketten zouden Iran meer middelen geven om zijn nucleaire installaties te verdedigen tegen een aanval vanuit de lucht. (AP)

Meerderheid vrouw in Zwitserse kabinet

Genève. Het Zwitserse parlement heeft gisteren de sociaal-democrate Simonetta Sommaruga (50) verkozen in de Bondsraad, het Zwitsers kabinet. Daarmee telt dit nu vier vrouwen op zeven ministers, een primeur in Europa. In Zwitserland zijn het de leden van de Bondsvergadering (het Zwitserse parlement) die de Bondsraad kiezen. De historische stemming in het parlement in Bern werd gisteren live uitgezonden op Zwitserse televisiezenders. De meerderheid aan vrouwen in het kabinet is van grote symbolische betekenis, omdat Zwitserland een van de laatste Europese landen was waar het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Dat gebeurde pas in 1971. (AFP)

Aanslag parade in Iran eist twaalf levens

Teheran. Bij een bomexplosie in een menigte in de Iraanse stad Mahabad die naar een militaire parade stond te kijken, zijn gisteren volgens de Iraanse media twaalf doden en 57 gewonden gevallen. Volgens een regeringsfunctionaris was de aanslag in Mahabad, in het noordwesten dichtbij Irak en Turkije, het werk van „contrarevolutionairen”. Dat is een verwijzing naar PJAK, de Iraanse vleugel van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij. Iran vecht al jaren tegen Koerdische separatisten, die behalve in Iran ook in Turkije en in Irak actief zijn. (AP)