Herfst

Vanochtend, de eerste herfstdag, stond de zon precies boven de evenaar. Vanaf nu worden de nachten weer langer dan de dagen. Op veel plaatsen zomerde het nog na met 20 tot 25 graden en de meeste zon in het oosten.

Maar vanuit het westen trokken vandaag buien het land binnen die vanavond en vannacht actief worden en lokaal gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Veel kouder dan 13 of 14 graden wordt het niet.

Morgen valt lokaal nog een aantal buien, met in het oosten de meeste bewolking en in het westen af en toe ook zon. De wind draait naar westelijke richtingen. Met 17 graden is het duidelijk minder warm dan de afgelopen dagen. ’s Avonds en in de nacht naar zaterdag blijft het grotendeels bewolkt en valt er lokaal nog wat regen. Het koelt af naar 9 tot 13 graden.

De herfstdepressie die vrijdag nog boven ons land ligt, trekt verder oostwaarts. Een hogedrukgebied dat via de Britse eilanden naar de Noordzee trekt zorgt voor wind uit noordelijke richtingen, waardoor het frisser wordt. Met 14 tot 16 graden is het aan de kille kant. Er vallen enkele buien maar de zon laat zich ook wel af en toe zien.

Begin volgende week krijgt het hogedrukgebied nog meer invloed op ons weer en wordt het droog. Met maxima rond 15 graden blijft het aan de frisse kant.