Groep volwassenen samen op vakantie = niet leuk

scene uit de film About Elly (2009) FOTO: Amstel Film

About Elly

Regie: Asghar Farhadi. Met: Golshifteh Farahani, Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini. In: Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, daarna toernee. ****

Vergeleken met veel Iraanse films die in het Westen worden vertoond, is About Elly (Darbaraye Elly) uiterst toegankelijk en laagdrempelig. Anders dan bijvoorbeeld Abbas Kiarostami (Copie conforme) en Jafar Panahi (The Circle) heeft regisseur Asghar Farhadi (1972) ook niet de bedoeling om de filmkunst zelf onder de loep te nemen of het regime in zijn land te bekritiseren.

Zijn vierde film concentreert zich op de perikelen van een groep volwassenen, deels studievrienden (drie echtparen en de ongetrouwde Elly en Ahmad die aan elkaar gekoppeld moeten worden) uit de Iraanse middenklasse die voor een vakantie naar de Kaspische Zee gaat. The Big Chill ontmoet Antonioni’s L’avventura. Of een van die andere ‘niet zo gezellig met z’n allen op vakantiefilms’.

Zoals we gewend zijn in deze formule gaan de zaken schuiven en wankelen en hebben de personages alle tijd om zich af te vragen waar ze eigenlijk staan in het leven en hoe het verder moet. De verdwijning van Elly brengt alles in een stroomversnelling.

Aardig van de film is dat alles, zoals de titel belooft, om de afwezige Elly draait. Wie is zij? Wat weten de anderen eigenlijk van haar? En wat zeggen hun observaties eigenlijk over henzelf? Goed om in het achterhoofd te houden, is dat de regisseur in Berlijn (waar de film vorig jaar een Zilveren Beer won) memoreerde dat het vertellen van leugens een ernstige zonde is in de islam. Want zullen we ooit de waarheid over Elly te weten komen?

    • Dana Linssen