Groei van Nederlandse wijnindustrie vlakt af

De teelt van wijndruiven neemt in Nederland nog steeds toe, maar de grote groei is eruit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telde in 2009 87 wijnboeren, zes meer dan een jaar daarvoor. Het teeltoppervlak van wijndruiven nam toe met 4 hectare tot 147 hectare. Dat is goed voor bijna 750.000 flessen wijn, aldus het CBS.

Tien jaar geleden begon de grote opmars van wijnboeren in Nederland omdat er nieuwe druivenrassen beschikbaar kwamen die goed gedijden in een koud klimaat. Tussen 2003 en 2008 groeide het areaal gemiddeld met ruim 21 hectare per jaar. Van 2007 op 2008 nam het nog toe met 38 hectare, maar vorig jaar vlakte de groei plotseling af.

„Het is de natuurlijke loop der dingen”, reageert wijnbouwer Jan Oude Voshaar. „Ik had dit wel verwacht, want het kan niet tot in de hemel groeien.” Oude Voshaar is vanwege het mooie weer druk met de oogst in zijn biologische wijngaard op de Wageningse Berg.

Nederlandse wijn blijft een nicheproduct, zegt Oude Voshaar. De kosten zijn hoog door dure grond en dure arbeidskrachten. Daardoor kan hij niet concurreren met goedkope wijn uit Chili en Zuid-Afrika. Nederlandse wijn heeft alleen kans van slagen in het dure segment als hij een goede kwaliteit heeft, zegt Oude Voshaar. „Maar met een fles van 10 euro bedien je slechts een paar procent van de markt.”

Gelderland heeft met 27 wijnboeren van alle provincies de meeste druiventelers, en ook de grootste. Met een gemiddelde teeltoppervlakte van 2,1 hectare steken zij uit boven het Nederlandse gemiddelde van 1,7 hectare per wijnboer. Samen met Overijssel herbergt Gelderland meer dan de helft van het Nederlandse wijnareaal.