'Gemenebest Spelen schandvlek voor India'

De voorbereidingen op de Gemenebest Spelen die volgende week zondag moeten beginnen in de Indiase hoofdstad New Delhi, krijgen steeds dramatischer vormen. Dinsdag stortte een voetgangersbrug in aanbouw in bij het Jawaharlal Nehru stadion, het belangrijkste stadion van de Spelen waar ook de openings- en sluitingsplechtigheden zullen plaatsvinden. Ruim twintig arbeiders raakten gewond. Gisteren kwam in dat stadion een deel van het plafond naar beneden op de plek waar de gewichtheffers hun wedstrijden spelen.

De gang van zaken voedt de twijfel bij veel van de 71 deelnemende landen of het wel verantwoord is hun topsporters naar Delhi te sturen. De overkoepelende organisatie van de Gemenebest Spelen heeft om spoedoverleg verzocht met de Indiase premier Manmohan Singh. Die heeft zich tot dusver niet uitgesproken over de vele beschuldigingen die de Spelen al lange tijd omlijsten, variërend van lakse planning en organisatorisch falen tot regelrechte corruptie. Functionarissen uit onder meer Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland en Schotland hebben geklaagd over onhygiënische toestanden in de appartementsgebouwen waar de sporters worden ondergebracht. En over de slechte staat van de stadions.

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier John Key is veiligheid het grootste probleem. Hij zei dat de toekomst van de Gemenebest Spelen in het geding is. Hij zei ook begrip te hebben voor individuele sporters die besluiten niet naar Delhi af te reizen. Verscheidene topatleten hebben al aangekondigd niet te gaan.

‘De Gemenebest Spelen zijn een schandvlek op het blazoen van India’, kopte The Times of India gisterochtend. Maar volgens Indiase sportbestuurders en politici is er niets aan de hand. De Spelen zullen de beste zijn ooit. „Het Westen hanteert nu eenmaal andere normen over wat schoon is en wat niet”, reageerde een lid van het Indiase olympische comité op de verwijten van onhygiënische toestanden.