Feyenoord heeft alleen nog het rumoer van een topclub

Feyenoord 1 Roda JC 1

Ruststand 0-0. 63. Delorge 0-1, 82. Cissé 1-1. Roda JC wint na strafschoppen (4-3). Scheidsrechter: Nijhuis. Toeschouwers: 20.000.

De statuur van een topclub heeft Feyenoord al lang niet meer, het rumoer nog wel. Uren voor de aftrap tegen Roda JC dook opnieuw een bericht op over investeringen, deze keer door een buitenlandse maatschappij. Feyenoord zou de beschikking krijgen over tien miljoen euro, maar de club wilde niets bevestigen. Tegen middernacht was het gerucht alweer vergeten, na de uitschakeling in de KNVB-beker. Enkele supporters bleven huilend achter in de Kuip, tientallen anderen scholden voor het Maasgebouw het clubbestuur de huid vol.

Trainer Mario Been sprak zijn voetballers meteen na de strafschoppenserie bemoedigend toe, hoe kon hij ook anders. Feyenoord staat na achtereenvolgende nederlagen tegen Ajax en NAC tiende in de eredivisie en werd in augustus voor de poulefase van de Europa League uitgeschakeld door AA Gent. „We blijven ontgoocheld bij deze club. Het is in de kleedkamer niet al te geweldig met de koppies van de jongens. Maar morgen gaan we weer vrolijk aan de slag.”

Met blessures bij onder anderen Ron Vlaar en Jon Dahl Tomasson had Been geen keuze dan opnieuw eigen jeugd te laten debuteren. De Zuid-Afrikaanse middenvelder Kamohelo Mokotjo en vleugelspeler Jerson Cabral begonnen voor het eerst in het basiselftal, dat zonder doelman Rob van Dijk (41) gemiddeld 21,4 jaar was. De routinier had vijf tieners als ploeggenoten. De verjonging bij Feyenoord is slechts ingegeven door de schuldenlast van tientallen miljoenen, maar heeft de club ook hofleverancier gemaakt van Jong Oranje. Bondscoach Cor Pot riep vijf spelers op van de club die onder curatele staat bij de KNVB.

De op Varkenoord en bij stadgenoot Excelsior opgeleide voetballers bulken van het talent en zijn zich daar van bewust, maar ze zijn nog grillig. Drie keer stond een Feyenoorder in de eerste helft tegenover doelman Przemyslaw Tyton, drie keer ging het mis. Georginio Wijnaldum (twee keer) en Luc Castaignos misten de kalmte na goede aanvallen. Roda JC, dat verrassend vijfde staat in de eredivisie, werd voor rust alleen gevaarlijk via Boldiszar Bodor die op de paal schoot.

De meer ervaren ploeg van trainer Harm van Veldhoven heeft echter geduld en kwam na een uur op voorsprong. Loopwonder Laurent Delorge versloeg Tim de Cler op snelheid na een pass van Ruud Vormer en schoot via de paal raak. Been greep meteen in en wisselde de verdediger voor aanvaller Ruben Schaken. Daarna offerde hij ook Stefan de Vrij en gokte met Fedor Smolov op nog meer aanvalskracht. Feyenoord joeg elke bal richting het strafschopgebied en werd tien minuten voor tijd beloond. Doelpuntenmaker was Castaignos’ vervanger Sekou Cissé, die sinds zijn overstap van Roda JC ruim een jaar geleden vaker niet dan wel wedstrijdfit is geweest.

De verlenging liep uit op een drama voor de jonge Feyenoordaanvoerder Leroy Fer, door Been omschreven als een natuurlijke leider. Hij miste een strafschop, toegekend na een handsbal van Jimmy Hempte. Fer had ook tegen AA Gent vanuit riante positie verzuimd zijn ploeg aan de overwinning te helpen. Ook bij de strafschoppen haperden talenten toen ze kans kregen hun ploeg op voorsprong te zetten. Luigi Bruins profiteerde niet van een misser van Roda JC, Kelvin Leerdam ook niet. En toen oud-Feyenoorder Stein Huysegems raak schoot, miste Ruben Schaken.

„We hebben geen vaste afspraken wie er bij ons een strafschop neemt”, stamelde Fer na afloop. „Wie lekker in de wedstrijd zit, mag schieten. Ik nam in de verlenging mijn verantwoordelijkheid als aanvoerder. Als ik had gescoord, hadden we al gewonnen. Helaas ging het ook bij de strafschoppen mis, al maakte ik mijn tweede wel. Het is een beetje zuur dat we nu al uitgeschakeld zijn.”

Algemeen directeur Eric Gudde, buiten de Kuip verwenst, luisterde met een grauw gezicht naar de analyse van Been. „Fer had het lef achter de bal te staan, maar miste. Ik praat het niet goed, maar ik wil niemand wat verwijten. Het heeft ook voor supporters geen enkele zin zich tegen wie dan ook te keren. De rijkdom die we nu hebben is talent. Dit zijn jonge gasten die nog heel veel teleurstellingen zullen krijgen in hun loopbaan. We moeten het spel en de inzet van vanavond als positief beschouwen. Ik wil nog steeds in het linkerrijtje eindigen.”

    • Michiel Dekker