Economie kort

Vertrouwen beleggers in probleemlanden Ierland en Portugal

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ondanks de hoge begrotingstekorten en staatsschulden van Ierland, Portugal en Spanje hebben beleggers nog voldoende vertrouwen in de landen om er staatspapier van te kopen. Dat bleek bij een serie uitgiftes van obligaties. Gisteren verkocht Portugal 750 miljoen euro aan obligaties met een looptijd van tien jaar. Ierland zette eerder voor 1,5 miljard euro staatsobligaties in de markt, Spanje 7 miljard euro. Voor de Spaanse obligaties was de vraag groter dan het aantal beschikbare obligaties. De landen betalen wel forse rentepremies op de obligaties, vergeleken met Duitse staatsobligaties die gezien worden als veilig en stabiel. De succesvolle transacties tonen aan dat beleggers wel twijfelen aan de haalbaarheid van de bezuinigingsplannen, maar beleggers zijn nog niet zo angstig dat ze de obligaties niet kopen. Obligatiespecialist Ciarán O’Hagan van de Franse bank Societé General noemt de verkoop „een motie van vertrouwen”.

EU akkoord met financieel toezicht

Straatsburg. Het Europees Parlement heeft gisteren met een ruime meerderheid toestemming gegeven voor de komst van drie financiële controlerende instanties in de Europese Unie. Er komt een toezichthouder voor banken, een voor de verzekerings- en pensioensector en een voor de effectenbeurzen. Begin deze maand bereikten het Europarlement en de 27 EU-landen hierover al een akkoord achter gesloten deuren. Het Europese parlement wist daarbij een strengere aanpak te bedingen dan de regeringen van de lidstaten aanvankelijk voor ogen stond. De nieuwe opzet, die per 1 januari volgend jaar van start gaat, moet een herhaling van de financiële crisis voorkomen. (ANP)

Illegaal downloaden harder aangepakt

Straatsburg. Het Europese parlement vindt dat illegaal downloaden op internet moet worden aangepakt. De centrum-rechtse meerderheid deed gisteren een oproep aan de Europese Commissie om met strafmaatregelen te komen voor online piraterij. Het parlement wil het auteursrecht beschermen en namaakproducten bestrijden. Linkse partijen toonden zich erg teleurgesteld. Zij stellen dat downloaders worden gecriminaliseerd. De PvdA vindt het overdreven om internetgebruikers strafbaar te stellen die iets downloaden voor eigen gebruik en zonder enig commercieel doel. (ANP)