dvd’s

Laura, les ombres de l’été

Regie: David Hamilton

Lumière brengt de films van fotograaf David Hamilton opnieuw uit. Dvd’s die je wat besmuikt koopt. Hamilton gold in de jaren zeventig en tachtig als koning der wansmaak, rond zijn edelporno hing een zweem van pedofilie. Zijn stijl was soft focus. Daarmee schiep Hamilton een droomwereld van pubermeisjes die bedeesd-brutaal op hun seksualiteit broeden.

Laura, les ombres de l’été uit 1979 is een echte Hamilton. Minderjarige balletnimf Laura is de muze van de oudere beeldhouwer Paul, maar moeder Sara loopt in de weg. Tot Paul door een potsierlijke wending blind wordt, Laura haar maagdelijkheid schenkt en moeder toch blij is. Een plaatjesboek vol frisse bipsjes en huppelborstjes, eerder herkenbaar dan stijlvol. En nog net niet verboden.

Barfly

Regie: Barbet Schroeder. Met: Mickey Rourke, Fay Dunaway.

„Een goede film. Geen geweldige film, maar een goede film”, schreef Charles Bukowski in Hollywood, waarin hij verslag doet van het ontstaan van Barfly, waarvoor hij het scenario schreef. Zonder slag of stoot ging de productie niet. Hij beschrijft in Hollywood hoe de regisseur met een kettingzaag op een vergadering met de financiers verscheen en dreigde zijn arm door te zagen als het geld niet rond zou komen.

Barfly gaat over Bukowski’s verloren jaren, toen hij als twintiger van stad naar stad zwierf, en van bar naar bar, ontdekt dreigde te worden als schrijver, maar nog zo’n twintig jaar moest wachten op zijn doorbraak. Mickey Rourke speelt Bukowski’s alter ego Henry Chinaski en bootst de lijzige, wonderlijk zachte stem van de schrijver perfect na.