De taal van de tijd is moeilijk te verstaan

Columnisten komen en gaan. Dat hoeft geen kwestie van leeftijd te zijn. In de week van zijn twintigste verjaardag neemt Sywert van Lienden, ooit in zijn hoedanigheid van leider van de scholierenvakbond getipt als toekomstig premier, afscheid van HP/De Tijd, „wegens gebrek aan spraakmakendheid”. Het is verbazingwekkend dat de in barok schoolkrantproza gestelde wekelijkse bespiegelingen over de Haagse politiek van „G.B.J. Jr.” het nog veertien maanden hebben uitgehouden.

In De Groene Amsterdammer debuteert daarentegen veteraan Kees Vendrik, tot voor kort financieel specialist van de Kamerfractie van GroenLinks, met een veelbelovende tweewekelijkse economiecolumn. Myrthe Hilkens, net niet in de Kamer gekozen voor de PvdA, stopt in Opzij. In hetzelfde nummer wordt Claudia de Breij gelanceerd als vaste columnist én geïnterviewd. De column is beter: „Ik ben geen feminist. Althans, ik noem mezelf nooit zo. Ik noem mezelf trouwens ook nooit lesbisch. En mijn vrouw ook niet. Ingedeeld worden, daar hou ik niet van.”

Opzij zwaait ook drie vrouwelijke Kamerleden uit, van wie twee onvrijwillig. Mei Li Vos (PvdA) klapt uit de school omtrent de toelichting van de kandidatencommissie over haar lage plaats op de lijst: „Het is in de eerste periode in de Kamer best lastig geweest voor Mei Li. We hebben daar goed met haar over gesproken en ze heeft daar veel van geleerd.”

Als dit soort teksten al niet genoeg reden zouden zijn om gillend weg te lopen, dan biedt Vrij Nederland nog meer munitie voor opluchting. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding liet een analyse maken van de duizenden hatemails en bedreigingen die politici ontvangen. Er werden acht hoofdprofielen opgesteld. Voor de dadergroepen ‘verwarde bedreigers’ (psychiatrisch verleden en een wrok tegen hulpverleners) en ‘verward-gefrustreerden’ (alleenstaande werkloze mannen met een alcoholprobleem) wordt een interdisciplinair ‘zorgtraject’ ontwikkeld.

Maar ook rond het Binnenhof wordt het steeds minder gezellig. VN-redacteur Max van Weezel tekende uit de mond van een bevriende CDA’er op: „We kunnen elkaar voorlopig beter mijden. Je bent van Vrij Nederland. Je staat aan de andere kant.” Vanaf die kant signaleert het vijandige blad dat CDA-leider Maxime Verhagen al maanden voor zichzelf een superministerie van Bedrijvigheid en Kennis optuigt. Hij wordt dan „minister van Bijna Alles”.

In een mooi melancholiek gesprek met de nieuwe sterinterviewer van LINDA., Antoinette Scheulderman, verzucht Freek de Jonge: „Ik spreek de taal van de tijd niet meer.”

    • Hans Beerekamp