De Friesland wordt divisie van Achmea

Zorgverzekeraar De Friesland gaat per 1 januari volgend jaar fuseren met Achmea. De Friese zorgverzekeraar wordt een aparte divisie binnen Achmea en behoudt ten minste vijf jaar zijn autonomie. De Friesland houdt gedurende die periode zijn eigen ledenraad, raad van bestuur en raad van commissarissen. In de divisie van De Friesland wordt ook zorgverzekeraar FBTO (onderdeel van Achmea) ondergebracht. Vanmorgen is het personeel ingelicht. De ledenraad heeft al ingestemd met de fusie. Die moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Nederlandse Zorgautoriteit.

De Friesland heeft een marktaandeel van 65 procent in Friesland. Door een fusie wordt dat 75 procent. De Friese verzekeraar heeft 500.000 verzekerden, van wie 400.000 in Friesland. De omzet bedraagt 1,2 miljard euro. Achmea maakt deel uit van het Eureko-concern en is de grootste verzekeraar van Nederland.

De raad van bestuur van De Friesland beklemtoont dat de onderneming financieel gezond is. De positie van regionale zelfstandige zorgverzekeraars komt echter onder druk te staan, mede door te verwachten overheidsbezuinigingen, zoals afschaffing van de risicoverevening. Dit zijn compensatiegelden voor verzekeraars zoals De Friesland, die relatief veel ouderen en chronisch zieken als klant hebben. Grote verzekeraars hebben een betere spreiding van deze verzekerden. Vorig jaar verloor De Friesland 5.000 klanten.

Het samengaan biedt de ruim 600 personeelsleden in Leeuwarden betere loopbaanmogelijkheden, meent bestuursvoorzitter Diana Monissen. Beide partijen profiteren van inkoopvoordelen. Door de compactheid van Friesland als regio kan Achmea er nieuwe zorgconcepten testen. Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea noemt De Friesland „een ijzersterk merk”. „De Friesland wordt onze parel in het noorden.”