Chaos in de raad: is wethouder wel of niet opgestapt?

Na een rumoerige avond is de Maastrichtse wethouder Winants opgestapt. Hij had een belofte gebroken door het stadion te kopen zonder dat MVV schuldenvrij was.

Opnieuw dreigt de Maastrichtse gemeenteraad een bestuurder zijn congé te geven. En opnieuw houdt de persoon in kwestie vlak voordat het vonnis geveld dreigt te worden, de eer aan zichzelf. Begin dit jaar ging het om CDA-burgemeester Gerd Leers. Deze woensdagavond is het CDA-wethouder Luc Winants. Hij noemt het „beroerd” om te zien „met welke koude en kilte hier politiek wordt bedreven op basis van regeltjes en wetten”.

In mei is de raad akkoord gegaan met steun aan voetbalclub MVV in de vorm van de aankoop van stadion De Geusselt en het kwijtschelden van een lening. Daarbij zijn strikte voorwaarden gesteld, zoals een schuldenvrije voetbalclub.

Portefeuillehouder Winants handelde, met medeweten van het college, in strijd met dat mandaat en kocht het stadion, terwijl MVV nog schulden had. Ook verzuimde het college de raad hierover te informeren.

Winants komt deze woensdagavond aan het begin van de vergadering met verontschuldigingen. Tegelijkertijd praat hij zijn handelen goed: als de raad ondernemende wethouders wil, moet ze die ook wat vrijheid gunnen. „De aankoop van het stadion diende als vliegwiel om de sanering van de schulden vlot te trekken.”

Het proces deed er even wat minder toe, het ging om het resultaat, lijkt Winants te willen zeggen. „Het was een moeilijk en weerbarstig dossier, maar kijk: een schuld van 6,5 miljoen is teruggebracht naar 80.000 euro. En de maatschappelijke verankering van de club is in volle gang.”

Op dat moment ligt er al een motie van wantrouwen tegen Winants op tafel. De wethouder zorgt voor totale verwarring met de afsluiting van zijn betoog. Hij verwijst naar een jaren slepende politieke vendetta in Sittard, waar hij zelf ooit raadslid voor D66 was. Zulke heisa zegt hij nu als CDA-wethouder in Maastricht te willen voorkomen. „U ziet maar hoe u verder gaat. Als u belooft dat u nog wat napraat en daarna rustig naar huis gaat, stap ik nu op.”

Winants loopt inderdaad weg. Maar het is voor niemand duidelijk of hij nu definitief vertrokken is. Zelfs de voorzitter van de raad, interim-burgemeester Jan Mans, weet het even niet.

Als iedereen weer op zijn plek zit, inclusief Winants, volgt een nieuwe verrassing. CDA-fractievoorzitter Peter Geelen komt met een eigen motie van wantrouwen. Als een van zijn wethouders moet opstappen, dan moet het hele gemeentebestuur maar weg. De andere wethouders en de burgemeester zijn immers steeds op de hoogte gehouden over MVV.

Als na een nieuwe schorsing de diverse fractievoorzitters aan het woord komen, lijkt het lot van Winants bezegeld. Manon Fokke (PvdA) spreekt van „een flagrante, dubbele schending van het vertrouwen in het stadsbestuur”. Gerdo van Grootheest (GroenLinks) geeft aan dat „een wethouder die gewoon de raadszaal uitloopt” het er niet beter op maakt. Maar het CDA en de Senioren Partij Maastricht vinden dat Winants kan aanblijven. De PvdA en D66 menen dat hij moet opstappen.

CDA-fractievoorzitter Geelen zegt dat het vanaf het begin niet goed heeft gezeten tussen de vier partners. Vooral tussen zijn partij en de bijna even grote PvdA zit oud zeer, blijkt als Geelen persoonlijk uithaalt naar Fokke. Het beeld in de hele raad lijkt op het beeld rond het debat over Leers en zijn Bulgaarse vakantievilla. Opnieuw staan de rekkelijken tegenover de preciezen.

Nadat Winants rond tien uur ’s avonds de eer aan zichzelf heeft gehouden, haalt het CDA de eigen motie van tafel. De coalitie is gered – voor even. De onderlinge verhoudingen lijken onherstelbaar beschadigd. De vorige week door de raad voorgedragen burgemeester Onno Hoes wachten wellicht jaren van politieke loopgravenoorlogen.

En MVV? Dat lijdt dezelfde avond in Amsterdam een 5-0 nederlaag voor de beker tegen Ajax.

    • Paul van der Steen