Britse koningshuis geen baas over eigen geld

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië kan niet op eigen houtje beslissen over haar financiën – dit jaar de 38,2 miljoen pond (ruim 41 miljoen euro) voor personeel en onderhoud van paleizen. Tot voor kort had ze de volledige zeggenschap over de besteding van het geld. Althans die indruk bestond.

Maar de Britse krant The Independent onthulde gisteren dat de Labour-regering in 2006 een geheime afspraak heeft gemaakt met de koninklijke familie. Met een beroep op de wet op de openbaarheid van bestuur kreeg de krant honderden brieven, e-mails en rapporten waaruit blijkt dat inmiddels vrij nauwkeurig is vastgelegd hoe de koninklijke familie het geld mag besteden. En, nog belangrijker, als er een verschil van mening bestaat, heeft de regering het laatste woord. De regering kan zelfs beslissen dat sommige onkosten moeten worden betaald uit het familiebezit.

Volgens The Independent is de strijd tussen regering en koningshuis, die begon met de onthoofding van Charles I in 1649 nadat die had geweigerd zich neer te leggen bij het primaat van het parlement, nu eindelijk beslecht.