Aangedane Ina Post: ik ben bange vrouw

Ina Post stond vanochtend zeer geëmotioneerd voor de rechter. „Ik heb de afgelopen 24 jaar niets anders gedaan dan in mezelf te zoeken waarom, waardoor en waarvoor ik iets heb bekend wat ik niet gedaan heb. Ik ben een bange vrouw die zocht naar de makkelijkste weg om weg te komen van mensen die mij bang maakten.”

Dat zei Post vanmorgen voor het gerechtshof in Den Bosch op de laatste zittingsdag van een herzieningszaak om de moord op een 89-jarige vrouw in het verzorgingstehuis waar Post werkte. In haar laatste woorden zei Post dat ze 24 jaar gevochten heeft. Ze werd in 1987 tot zes jaar cel veroordeeld. Volgens een deskundigenrapport uit 2008 zijn er tijdens haar proces indertijd veel fouten gemaakt, waarop de Hoge Raad zei dat het proces opnieuw gevoerd moest worden.

„U, rechter, zei dat er meer is in het leven dan deze zaak alleen”, vertelde Post zeer aangedaan. „Dat weet ik, maar zo lang u denkt dat ik in staat ben een moord te plegen, moet ik vechten. Moord is het ergste waar een mens van beschuldigd kan worden. Het is voor mij heel belangrijk dat mensen niet denken dat ik een slecht mens ben. Het is nog pijnlijker als ik aan mijn ouders denk. Het is een belediging naar hen toe om te denken dat zij iemand op de wereld hebben gezet die tot zoiets in staat zou zijn.”

De verdediging van Ina Post hekelde de starre houding („tunnelvisie”) van het Openbaar Ministerie, die stelt dat Post de hoogbejaarde vrouw wél heeft vermoord. De uitspraak is over dertien dagen.