Zo ging dat vroeger ook

Daar sta je dan. In je middeleeuwse soldatenpak. Wachtend op de bus bij een winderige halte in het Schotse Prestonpans. Terwijl je wat vrienden opbelt om ze te vragen om te komen helpen bij het naspelen van de veldslag tegen de Britse troepen.

Hopend dat ze op komen dagen, want je wilt natuurlijk – net zoals in 1745 – van die bloody Britten winnen.

De mannen op de foto zijn verkleed als de Jacobieten Hooglanders uit die tijd, soldaten die onder leiding stonden van prins Charles Stewart.

Hij was de zoon van de afgezette koning van Engeland, Ierland en Schotland. Omdat hij de troon terug wilde, verzamelde hij een leger om zich heen die weerstand moest bieden aan het Engelse regime. Hij werd daarbij ondersteund door de Fransen die oorlog voerden tegen de Engelsen. Dus die vonden zo’n Schotse opstand wel geinig.

In Prestonpans spelen ze elk jaar de verrassingsaanval tijdens the Battle of Prestonpans na, waarbij de Jacobieten Hooglanders de Engelsen totaal verrasten. Met de staart tussen de benen terug naar Londen.

Op battleofprestonpans1745.org kan je naar actiefoto’s kijken van als soldaat verklede mannen van middelbare leeftijd die achter elkaar aan rennen met bajonetten. Of bekijk een diepgravende strategische analyse van de kaart van Prestonpans met de beste plekjes van toen, om je als soldaat van nu te verschansen.