Weer gaat iets mis in Delhi: brug stort in

Workers clear the debris from a pedestrian bridge that collapsed Tuesday outside the Jawaharlal Nehru Stadium, the main venue for the Commonwealth Games, in New Delhi, India, Wednesday, Sept. 22, 2010. Top Indian officials dismissed international anger over the pedestrian bridge collapse and the revelation that sports officials arrived to find filth in the athlete's village, news reports said Tuesday. The statements come as some athletes announced they would not attend the Commonwealth Games, and international sports officials warned their countries may be forced to withdraw amid a frenzy of last-minute preparations. (AP Photo/Manish Swarup) AP

De voorbereidingen op de Gemenebest Spelen die volgende week zondag van start moeten gaan in de Indiase hoofdstad New Delhi, beginnen steeds dramatischer vormen aan te nemen. Gisteren stortte een voetgangersbrug in aanbouw in bij het Jawaharlal Nehru stadion, het belangrijkste stadion van de Spelen waar ook de openings- en sluitingsplechtigheden zullen plaatsvinden. Ruim twintig arbeiders raakten gewond. Vandaag kwam in dat stadion een deel van het plafond naar beneden op de plek waar de gewichtheffers hun wedstrijden spelen.

De gang van zaken voedt de twijfel bij veel van de 71 deelnemende landen of het wel verantwoord is hun topsporters naar Delhi te sturen. De overkoepelende organisatie van de Gemenebest Spelen heeft om spoedoverleg verzocht met de Indiase premier Manmohan Singh. Die heeft zich tot dusver niet uitgesproken over de vele beschuldigingen die de Spelen al lange tijd omlijsten, variërend van lakse planning en organisatorisch falen tot regelrechte corruptie. Functionarissen uit onder meer Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland en Schotland hebben geklaagd over onhygiënische toestanden in de appartementsgebouwen waar de atleten worden ondergebracht. En over de slechte staat van de stadions.

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier John Key is veiligheid het grootste probleem. Hij zei dat de toekomst van de Gemenebest Spelen in het geding is. Hij zei ook begrip te hebben voor individuele sporters die besluiten niet naar Delhi af te reizen. Verscheidene topatleten hebben al aangekondigd niet te gaan.

‘De Gemenebest Spelen zijn een schandvlek op het blazoen van India’, kopte The Times of India vanochtend. Maar volgens Indiase sportbestuurders en politici, die zich doorgaans sterk bemoeien met de organisatie van sport, is er niets aan de hand. De Spelen zullen de beste zijn ooit. „Het Westen hanteert nu eenmaal andere normen over wat schoon is en wat niet”, reageerde een lid van het Indiase olympische comité op de verwijten van onhygiënische toestanden.